De impact van digitale gezondheid op de zorgtoegang (OESO)

Deze digitale ontwikkeling is essentieel om de gezondheidszorg toegankelijker, efficiënter en patiëntgerichter te maken. Ze wordt gekenmerkt door de wijdverspreide toepassing van elektronische medische dossiers (emd's) en consultaties op afstand.

In 2021 gebruikte 93% van de eerstelijnspraktijken in 24 OESO-landen emd’s, tegenover 70% in 2012. De invoering is aanzienlijk versneld in landen als Canada, Denemarken en Japan, waar het gebruik van emd’s enorm toenam. In België gebruikt 80% van de dokterspraktijken een elektronisch medisch dossier.

Daarnaast heeft de meerderheid van de patiënten in 16 van de 26 OESO-landen toegang tot een internetportaal om de informatie in hun emd te raadplegen. In 11 landen kunnen patiënten ook interactie ageren met hun dossier. Ongeveer de helft van de OESO-landen maakt het ook makkelijker voor patiënten om in contact te komen met hun zorgverleners via speciale portalen, die diensten aanbieden zoals teleconsulten (13 landen), videoconferenties (12 landen) en de uitwisseling van beveiligde e-mails of tekstberichten (11 landen). Zeven van deze landen gebruiken deze portalen zelfs om onderzoek te doen naar de ervaringen van patiënten en feedback te geven over de zorg die ze ontvangen.

Tabel 1: Percentage huisartsenpraktijken dat emd's gebruikt

Tabel 2: Percentage volwassenen dat telegeneeskunde heeft gebruikt

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.