"Een staatshervorming? Ja, als het om verbetering gaat", zeggen Franstalige partijen

Moet er een nieuwe staatshervorming komen na de verkiezingen van juni? "Ja, als dat is om de werking van ons land te verbeteren; nee, als dat het land verder uit elkaar doet vallen." Dat hebben de voorzitters van de Franstalige partijen en de socialistische vicepremier Pierre-Yves Dermagne gezegd op een debat over de toekomst van België, georganiseerd door de Universiteit van Namen.

"Hervormen, dat is ook werken aan de efficiëntie van de staat. De andere invalshoek is de verdeling van de bevoegdheden. Wat we zeggen is dat we een hervorming nodig hebben om de dingen coherenter en efficiënter te maken", zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.

"Maar of er een nieuwe institutionele hervorming komt na de verkiezingen? Nee, want politiek is wiskunde. Je hebt een tweederdemeerderheid nodig en gezien de politieke versplintering in Vlaanderen is de kans klein dat die meerderheid er komt", voegde hij eraan toe.

"Een staatshervorming is geen prioriteit en we willen geen tijd verspillen aan iets dat toch niet zal gebeuren", zei Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet.

"Ja, we moeten het institutionele model verbeteren, wat in de eerste plaats betekent dat we aan Franstalige kant het model duidelijker en efficiënter moeten maken", voegde Pierre-Yves Dermagne, de socialistische minister van Werk en vicepremier, eraan toe. Hij gelooft echter niet in de herfederalisering van bepaalde bevoegdheden.

De PVDA gelooft dan weer wel in een herfederalisering. "Moeten we het land nog verder opsplitsen? Nee. Moet er iets gebeuren? Ja. We moeten de gezondheidszorg, klimaat, enzovoort, opnieuw federaliseren. De mensen willen niet dat het land opgesplitst wordt", zei Germain Mugemangango.

"Een nieuwe hervorming van de staat is niet onze prioriteit, maar omdat gezondheid, ecologie en mobiliteit prioriteiten zijn, zal een hervorming nodig zijn", zei de voorzitter van Les Engagés, Maxime Prévot.

Hoewel de Franstalige partijen niet overtuigd zijn van een nieuwe institutionele hervorming, bereiden ze zich er wel op voor. "Als er een hervorming moet komen, moeten de Franstaligen een eis indienen die gebaseerd is op een criterium van efficiëntie", benadrukte François De Smet, voorzitter van Défi. "We kunnen het wel of niet willen, maar we kunnen niet naar de verkiezingen gaan zonder een gemeenschappelijke routekaart, een gedeelde Franstalige visie. We moeten ons hierop voorbereiden door te beginnen met het opruimen van de Franstalige instellingen", vervolgde Maxime Prévot. En Ecolo "bereidt er zich op voor, voor het geval dat", gaf Jean-Marc Nollet toe.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.