Expertengroep GEMS onderzoekt of versoepelingen in buitenlucht mogelijk zijn

De Gems, de expertengroep die de overheid bijstaat in de corona-aanpak, onderzoekt in opdracht van de regering of er in de buitenlucht versoepelingen mogelijk zijn als het binnenkort warm en zonnig weer wordt. Dat meldden VTM Nieuws en HLN gisteravond.

Het gevaar om besmet te raken met het coronavirus is buiten véél kleiner dan binnenskamers. Zou het dan geen goed idee zijn om bij versoepelingen een onderscheid te maken, en activiteiten in openlucht al eerder toe te laten? "Absoluut", zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven). "Het is ook geen staatsgeheim dat er in die richting wordt gedacht."

Volgens VTM en HLN broeden experts en politici op versoepelingen in openlucht, terwijl binnenactiviteiten nog een tijd langer beperkt blijven. Vraag is aan wélke versoepelingen er gedacht wordt. "Het is allemaal zo simpel niet", meent viroloog en Gems-lid Marc Van Ranst (KU Leuven). "Er is een verschil tussen de theorie en wat praktisch haalbaar is. Als een restaurant- of cafébaas enkel buiten mag serveren, moet het ook financieel haalbaar zijn. Bovendien is er in ons land één grote onvoorspelbare factor: het weer."

Over versoepelingen in de buitenlucht wordt druk nagedacht, maar wat het precies zal worden, is nog koffiedik kijken. "We zijn met het hele plan van versoepelingen bezig", zegt Erika Vlieghe, infectioloog en voorzitter van de Gems. "Nu ga ik daar niets over zeggen. Ik ga daar niet te veel over speculeren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.