Grote Coronastudie: twee op de drie vinden dat reisverbod te vroeg werd opgeheven

Ongeveer 66 procent van de Belgen vindt dat het einde van het reisverbod op 19 april te vroeg kwam. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie van de UAntwerpen. De heropening van de terrassen op 8 mei is voor een op de drie een te vroege versoepeling.

Dinsdag namen bijna 22.000 mensen deel aan de Grote Coronastudie van de UAntwerpen, met hulp van UHasselt, KU Leuven en ULB. De onderzoekers vroegen de deelnemers naar hun mening over de timing van de versoepelingen en het eventuele aanpassen van maatregelen voor gevaccineerden.

Uit de resultaten blijkt dat ongeveer 66 procent van de bevolking het einde van het reisverbod op 19 april te vroeg of veel te vroeg vond. Bij de timing voor de heropening van de terrassen liggen de meningen verder uiteen: voor 34 procent is 8 mei te vroeg of veel te vroeg, 33 procent zegt dan weer dat dat te laat of veel te laat is.

Mannen, 18- tot 35-jarigen en deelnemers met een moeilijke financiële situatie vinden over het algemeen veel vaker dat versoepelingen te laat komen. Mensen die het financieel moeilijk hebben, vrouwen, laagopgeleiden en alleenstaanden hechten veel belang aan de heropening van niet-medische contactberoepen. Voor deelnemers tussen 18 en 35 is het dan weer belangrijker dat de avondklok vervangen wordt door een samenscholingsverbod.

Ook over eventuele vervroegde vrijheden voor gevaccineerden liggen de meningen uiteen. Zowat 38 procent is tegen, 52 procent steunt minstens één versoepeling. Vaak gaat het daarbij over het toelaten van meer contacten binnenshuis. Wie langer op zijn vaccin moet wachten, is minder te vinden voor vroegere vrijheden. Dat betekent dat over het algemeen ouderen gunstiger kijken naar aangepaste maatregelen voor gevaccineerden.

Ten slotte zegt 78 procent van wie één dosis kreeg en 63 procent van de volledig gevaccineerden de maatregelen nog even strikt te volgen als voordien. Jongere gevaccineerden, lager opgeleide gevaccineerden en gevaccineerden uit centrumsteden geven vaker aan de maatregelen nu minder streng te volgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    26 april 2021

    Die vliegenvanger Corona zal blijven opgaan zolang er "collega 's " bakken en braden kuren blijven voorschrijven voor niet essentiëel en existentieel " zieke" mensen !
    Ziek , ja : in de kop !