Interne besmettingen bij patiënten en personeel in AZ Vesalius Tongeren

In het AZ Vesalius campus Tongeren zijn de afgelopen week interne besmettingen met COVID-19 vastgesteld bij 19 patiënten en 7 personeelsleden. Op dit moment is de situatie in het Tongerse ziekenhuis onder controle, bevestigt woordvoerster Sarina Simenon.

De eerste interne besmetting werd in de loop van vorige week vastgesteld. In de daaropvolgende dagen kwamen er nog enkele gevallen aan het licht. De oorzaak van die besmettingen is moeilijk te achterhalen, zegt dokter Alex Breugelmans, hoofdarts van AZ Vesalius.

"Je begint met één iemand met symptomen te testen en van daaruit ga je verder", aldus dr. Breugelmans. "Maar het is natuurlijk niet zo dat de eerste persoon met klachten ook het startpunt van die interne besmettingen is. Dat is moeilijk vast te stellen."

Op dit moment is de situatie in het ziekenhuis onder controle. "Wat positief is, is dat onze collega's snel hebben gehandeld. Iedereen op de betrokken afdelingen is getest en we hebben een afdeling vrijgemaakt waar de COVID-patiënten worden opgevangen", vervolgt dr. Breugelmans.

Het ziekenhuis neemt alle nodige maatregelen om de veiligheid van de patiënten en medewerkers te garanderen. De bezoekersstop die na de kerstvakantie werd ingevoerd, blijft voorlopig van kracht. Mogelijk worden de richtlijnen in verband met het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen nog aangepast of uitgebreid. Daarnaast is het ziekenhuis druk bezig met de vaccinatiecampagne voor zijn medewerkers voor te bereiden.

Op dit moment zijn er geen indicaties dat het om besmettingen van de Britse variant gaat. Er worden momenteel enkele stalen onderzocht om dat te kunnen uitsluiten. Er zijn in totaal 29 coronapatiënten opgenomen in het AZ Tongeren, waarvan twee patiënten op intensieve zorgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.