Jaarlijks gemiddeld 41.000 arbeidsongevallen bij ambtenaren

Jaarlijks worden er gemiddeld 41.000 aangiften van een arbeidsongeval gedaan in de publieke sector. Dat blijkt uit onderzoek van Medex, de dienst die statistieken bijhoudt over het ziekteverzuim van overheidspersoneel, tussen 2016 en 2020. De meest voorkomende letsels zijn oppervlakkige wonden en ontwrichtingen.

De licht stijgende tendens vanaf 2016 kende een piek in het jaar 2019, maar de covid-pandemie zorgde in 2020 opnieuw voor een sterke daling. Van de aangegeven arbeidsongevallen werd 92,5 procent als zodanig erkend door de werkgever. Vrouwen kenden meer arbeidsongevallen op de weg naar en van het werk, terwijl ongevallen op het werk vaker voorkwamen bij mannen.

De grote meerderheid van de arbeidsongevallen (80 procent) kent een tijdelijke arbeidsongeschiktheid van minder dan 30 dagen. Slechts 7 procent van de ongevallen leidt tot een gedeeltelijke blijvende arbeidsongeschiktheid. De opgelopen letsels hebben met andere woorden in 93 procent van de gevallen geen economische weerslag.

Medex voert jaarlijks 90.000 medische onderzoeken uit, waarvan er gemiddeld 18.333 het gevolg van een arbeidsongeval zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.