'Jobcalc' berekent nieuw inkomen voor langdurig zieken die weer aan de slag willen

In kader van het 'terug-naar-werktraject' wil de federale overheid zo veel mogelijk langdurig zieken of personen met een handicap stimuleren om - deeltijds - weer aan het werk te gaan. Omdat de regels daarrond erg complex zijn, kunnen geïnteresseerden nu met een online tool gemakkelijk berekenen welk effect dat zou hebben op hun tegemoetkoming en gezinsinkomen.

Op vraag van ministers Vandenbroucke en Lalieux, respectievelijk van Sociale Zaken en van Personen met een Handicap, ontwikkelde de FOD Sociale Zaken het rekeninstrument 'Jobcalc'. De tool vraagt om informatie over de situatie (werk, ziekte en handicap) van de persoon in kwestie en die van de gezinsleden. Hierna geeft Jobcalc een schatting van de financiële gevolgen van weer aan de slag te gaan. Hulpverleners van onder m eer VDAB staan paraat voor assistentie bij het invullen en bij het interpreteren van de resultaten.

"Ik vind het de plicht van de politiek om er alles aan te doen om dat mogelijk te maken, om ervoor te zorgen dat wie lang niet kon werken, een kans krijgt om - op eigen tempo - de draad weer op te pikken", reageert minister Vandenbroucke. "Mensen die hiervoor kiezen, moeten dit met een gerust hart kunnen doen. Jobcalc zorgt daarvoor."

Minister Lalieux onderstreept de positieve invloed van werken "op de gezondheid van mensen, ook voor mensen met een handicap". "We hopen dat deze tool mensen overtuigt om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten om zo hun participatie eraan te verhogen."

De laatste jaren neemt het aantal personen met een RIZIV-uitkering die zich inschrijven bij VDAB steeds toe. In de eerste drie maanden van 2023 waren dat er 2.415, elf procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder (2.181).

VDAB-CEO Wim Adriaens merkt "dat de financiële onzekerheid in het traject naar werk bij veel van deze mensen meespeelt en vaak een drempel is". Jobcalc kan volgens hem die onzekerheid deels wegnemen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.