Kamer zal hoorzittingen organiseren over ziekenhuishervorming

De Kamercommissie Volksgezondheid gaat gedurende twee dagen hoorzittingen organiseren over de door minister Frank Vandenbroucke geplande hervorming van de ziekenhuisfinanciering.

De eerste zitting staat gepland op woensdag 22 juni, de tweede waarschijnlijk op woensdag 6 juli.

De Kamerleden willen een brede raadpleging houden. Zestien à zeventien sprekers zullen worden gecontacteerd. Het gaat om ziekenhuisfederaties (Unessa, Santheé, Gibbis, Zorgnet-Icuro en de Belgische Confederatie van Academische Ziekenhuizen RUZB-CHAB), de ziekenfondsen, werknemersorganisaties en de administratie.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kwam eind januari met zijn hervormingsplannen. De minister wil nog dit jaar naar meer gespecialiseerde ziekenhuizen, zoals voor beroertezorg, en een daling van het aantal materniteiten. Tegen 2023 wil de minister komaf maken met overbodige ziekenhuisovernachtingen, net zoals met de overbodige scans. Hij wil de ziekenhuizen straks alleen nog vergoeden voor een gemiddeld aantal scans dat aansluit bij de grootte van het ziekenhuis, en niet meer per uitgevoerde scan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.