Klinisch onderzoekscentrum van Pfizer in Brussel viert 30ste verjaardag

De Pfizer Clinical Research Unit (PCRU) in Brussel viert exact vandaag haar 30-jarig bestaan. Het klinisch onderzoekscentrum op de site van het Erasmusziekenhuis in Brussel is uniek in zijn soort in Europa en heeft al tot de ontwikkelingen van tientallen innovatieve geneesmiddelen, en ook een COVID-19-vaccin, geleid.

Het ultramoderne centrum van Pfizer wordt gebruikt voor fase 1 klinische studies, wat betekent dat potentiële geneesmiddelen hier voor de eerste keer aan mensen worden toegediend na de laboratoriumtests. Er zijn in de wereld slechts twee interne Pfizer-centra voor fase 1 klinische studies: één in Brussel en één in New Haven in de Verenigde Staten.

"Fase 1 klinische studies zijn essentieel om de veiligheid en de wisselwerking van een experimenteel geneesmiddel met het lichaam te beoordelen. Die informatie vormt de basis voor alle toekomstige fasen, voordat het geneesmiddel beschikbaar wordt voor patiënten. Ongeveer 80 procent van de inhoud van de bijsluiter is gebaseerd op resultaten van fase 1 klinische studies", vertelt dokter Josué Mfopou Kunjom, directeur Klinische Operaties van de PCRU.

In de afgelopen dertig jaar werden meer dan 600 klinische studies uitgevoerd in het Pfizer-centrum in Brussel en vandaag heeft de PCRU 8.000 actieve deelnemers. Het aantal personeelsleden groeide van acht in het begin naar 90 nu. Bovendien is er in Hasselt ook een satellieteenheid die deelnemers uit die regio screent vooraleer ze goedgekeurd worden om aan tests deel te nemen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.