IRCEL activeert waarschuwingsfase ozon- en hitteplan

Door het warme weer dat deze week verwacht wordt, heeft de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) woensdag de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan geactiveerd omdat de temperatuurindicator van het plan overgeschreden is.

De waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan wordt afgekondigd als de zogenaamde cumultemperatuur hoger of gelijk is aan 17 graden Celsius. Die cumultemperatuur wordt berekend door het verschil tussen de voorspelde maximumtemperatuur en 25 graden in Ukkel voor de komende vijf dagen op te tellen. De drempelwaarde van 17 graden zal deze week overschreden worden. 

Daarnaast zorgt het warme weer, in combinatie met luchtvervuiling en de zon, ook voor een toename van ozonconcentraties in de lucht. Het IRCEL verwacht echter niet dat die toename ervoor zal zorgen dat de drempelwaarde voor ozonconcentraties zal worden overschreden. Die waarde wordt Europees bepaald en bedraagt 180 microgram per kubieke meter. 

Het ozon- en hitteplan werd naar aanleiding van de Europese hittegolf van 2003. Toen zagen verschillende landen een sterke toename in morbiditeit en mortaliteit bij kwetsbare groepen in de samenleving. Met het ozon- en hitteplan is het de bedoeling dat men snel kan reageren bij hoge temperaturen en ozonconcentraties en maatregelen te nemen voor de risicogroepen in de samenleving.

Het IRCEL activeerde zowel het federaal als het Vlaamse actieplan. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft vanmiddag een mededeling uitgestuurd naar gemeentes, zorgdiensten, huisartsen en jeugdverenigingen die werken met kwetsbare groepen om hen te informeren over het warmteactieplan en een advies te verspreiden. 

"We starten vandaag de waarschuwingsfase zodat iedereen maatregelen kan nemen voor het warme weer. Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen. Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Naast het algemene publiek, verenigingen en lokale besturen richten we ons ook specifiek naar organisaties die met kwetsbare groepen werken. We vragen hen om hun interne warmteactieplan te activeren, met maatregelen zoals extra sensibilisatie bij hun publiek en personeel, aangepaste activiteiten en warmtewerende maatregelen", aldus Lien Thoelen, woordvoerster van het agentschap. 

Zowel het agentschap als het IRCEL houden de weersvoorspellingen in de gaten en zullen de waarschuwingsfase opheffen wanneer de temperatuur het toelaat.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    15 juni 2022

    En het risico verhoogt exponentieel met de knal drang op de festivals !