WHO heft gezondheidsnoodtoestand covid op, minstens 20 miljoen doden

De wereldwijde coronapandemie geldt niet meer als internationale gezondheidsnoodtoestand. Dat heeft de Wereldgezondheidsoranisatie (WHO) beslist. Het maximale alarmniveau wordt opgeheven. De pandemie wordt als voldoende onder controle beschouwd.

"De pandemie volgt sinds een jaar een neerwaartse trend", aldus WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus. De directeur-generaal verwees naar de gestegen immuniteit door vaccinaties en infecties. Concrete gevolgen heeft de beslissing van de WHO niet, omdat elk land zelf bepaalt welke beschermingsmaatregelen het neemt.

SARS-CoV-2 is daarmee wel nog niet overwonnen, beklemtoonde Tedros. Het virus circuleert nog altijd in de wereld, is gevaarlijk en kan op elk moment gevaarlijke varianten ontwikkelen. Toch volgt de WHO de aanbeveling van een onafhankelijke expertencommissie, omdat ze overtuigd is dat de wereld goede instrumenten heeft om de mensen te beschermen tegen het virus. Behalve vaccins en geneesmiddelen zijn die 'tools' maatregelen zoals het dragen van mondmaskers of het afstand houden in volle en slecht verluchte binnenruimtes.

De coronapandemie kostte aan "zeker 20 miljoen mensen" het leven, aldus Tedros . Dat is bijna drie keer meer dan de officiële balans van zijn organisatie. Maar er werden ook levens gered. Het Covax-vaccinatieprogramma van de Verenigde Naties redde tot eind 2022 volgens een analyse 2,7 miljoen mensenlevens in landen met lage inkomens.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.