"Laat de antivaxers niet nog meer doden veroorzaken" (SKEPP)

Laat de antivaxers niet nog meer doden veroorzaken. Dat is de boodschap die SKEPP (Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale) dinsdag in een open brief verkondigt. De wetenschappelijk-kritische vereniging reageert daarmee op het televisiedebat van afgelopen zondag waar professor Pierre Van Damme in debat trad met vaccintwijfelaar Hilde De Smet.

Onder meer professor huisartengeneeskunde Dirk Devroey, filosoof Johan Braeckman en socioloog Fred Waumans ondertekenden de open brief van SKEPP waarin opgeroepen wordt om antivaxers niet langer een publiek forum te geven.

"Het verlenen van een platform aan een handjevol ontkenners of verdwaalde artsen die zich op pseudowetenschap baseren is geen goed idee", klinkt het. "In de wetenschappelijke wereld hebben tegengestelde meningen niet dezelfde waarde als sommige media er schijnen aan te hechten." Daarom roept de vereniging op om "neutraliteit en objectiviteit niet te verwarren met zomaar iedereen een forum te geven".

"De fetisj van woord en tegenwoord is in dit geval ronduit gevaarlijk", klinkt het. "Er wordt toch ook geen debatforum gegeven aan racisten, homofoben, Holocaustontkenners en dergelijke?"

Volgens SKEPP omvat Artsen voor vrijheid, de organisatie waarvan De Smet een van de bezielers is, louter homeopaten of "aanhangers van andere bedenkelijke praktijken". De vereniging erkent hun recht op een eigen mening, maar vindt dat ze niet als ernstige gesprekspartner mogen worden neergezet.

Om homeopaten niet langer een platform te verlenen, roept SKEPP op om de wet-Colla, die alternatieve genezers een wettelijke registratie gaf, af te schaffen. "Zo niet mogen we nog meer problemen verwachten", is de boodschap.

> Lees ook: VRT-ombudsdienst kreeg 20-tal klachten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.