Arts verdient gemiddeld 7.091 euro bruto (Statbel)

Zorgkundigen, schoonmakers, veiligheidsagenten, winkelpersoneel ... Ze werden tijdens de coronalockdown als essentieel beschouwd, maar ze verdienen vaak beduidend minder dan het gemiddelde maandloon in de private sector in België. Statbel, het Belgisch satistiekbureau, zet enkele statistieken op een rijtje en vermeldt daarbij ook de artsen.

Het minst betaald zijn de verzorgenden in kinderdagverblijven en crèches, luidt het op basis van cijfers voor 2018.

Statbel concentreerde zich voor de nieuwe cijfers op de "essentiële beroepen", werknemers die tijdens de lockdown niet zomaar van thuis konden werken omdat ze vaak contact hebben met klanten en patiënten. Het loon van die mensen vergeleek het met het gemiddelde bruto maandloon van een voltijds tewerkgestelde medewerker in de private sector in 2018: 3.627 euro.

Artsen: 7.091 bruto per maand?

Een eerste essentiële sector is de gezondheidszorg. Specifieke, hooggekwalificeerde functies - dokter, tandarts, apotheker - worden duidelijk beter betaald dan het gemiddelde. Artsen verdienen bijvoorbeeld gemiddeld 7.091 euro bruto per maand, waarmee ze tot de best betaalde functies van het land horen.

Maar lager gekwalificeerd personeel in de gezondheidszorg ontvangt een lager loon. Voor zorgkundigen is dat bijvoorbeeld gemiddeld 2.549 euro per maand, "oftewel een bedrag dat bijna 30 procent onder het loon van de gemiddelde Belg ligt", aldus Statbel.

Ook de winkels bleven tijdens de lockdown draaien, maar het winkelpersoneel behoort wel tot de minst betaalde beroepen in België. Zij verdienen gemiddeld 2.500 euro bruto per maand. En in de logistieke sector, die onder meer nodig was om de winkelrekken aan te vullen, verdienen de meeste werknemers minder dan 3.000 euro. Het gaat dan bijvoorbeeld om bus- en vrachtwagenchauffeurs, magazijniers en pakjesbezorgers.

Ook vuilnisophalers en schoonmakers zitten ver onder het nationale gemiddelde, maar het slechtst betaalde beroep in België is op basis van de cijfers voor 2018 dat van verzorgende in kinderdagverblijven en crèches. Zij krijgen gemiddeld maar 2.317 euro bruto per maand.

Diploma pusht maandloon nog steeds

Statbel bevestigt tot slot dat een hoger diploma resulteert in een hoger gemiddeld maandloon. Werknemers met maximaal een diploma lager secundair onderwijs verdienen gemiddeld 2.628 euro bruto per maand. Bij hoger secundair onderwijs wordt dat 2.889 euro, bij bachelor-diploma 3.668 euro en houders van een master-diploma verdienden gemiddeld 5.046 euro bruto per maand.

Het maandloon omvat ook periodieke premies zoals voor nacht- of weekendwerk. Uitzonderlijke premies, zoals dertiende maand of dubbel vakantiegeld, zitten er niet bij, en extralegale voordelen evenmin.

Statistieken die een en ander in perspectief plaatsen, maar die tegelijkertijd voorzichtigheid vragen qua interpretatie, en de juiste context. We kunnen bijvoorbeeld moeilijk appelen met peren vergelijken. Zei de Britse staatsman Benjamin Disraeli niet: "Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens, en statistieken."?

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marianne MERTENS

    12 september 2020

    Graag publicatie lonen parlementsleden ,ministers en magistraten samen met de extralegale voordelen en riante pensieonregeling