Patiënten nog niet klaar voor e-diagnose

 

Marc Elchardus en Petrus Te Braak, de verantwoordelijken voor de enquête "Uw gezondheidszorg, Uw mening telt!", verstuurden in opdracht van het Riziv een vragenlijst naar 6.000 Belgen waarin onder meer gepeild werd naar hun verwachtingen inzake drie toepassingen van e-gezondheid online. De respondenten bleven over het algemeen vrij conservatief inzake online diagnose.

 

 

Zijn patiënten die een operatie in een ziekenhuis moeten ondergaan erin geïnteresseerd om online, via hun computer, te vragen wat dit hen zal kosten en wat hun persoonlijk aandeel hierin zal zijn? De Riziv-enquête toont aan dat 46% van de deelnemers online zou nakijken hoeveel een ingreep kost indien ze over zo'n applicatie zouden beschikken. 32% zou dat ‘waarschijnlijk’ doen.

 

37% en 32% van de patiënten zeggen respectievelijk ‘zeker’ en ‘waarschijnlijk’ bereid te zijn een applicatie te gebruiken die informatie verschaft over het ziekenhuis dat de goedkoopste zorg of de beste kwaliteit van zorg aanbiedt. 5,8% van de ondervraagden zegt dit ‘zeker niet’ te zullen doen.

 

Wat een diagnose op afstand via de computer betreft – zo kan de zieke te weten komen of hij zich al dan niet zorgen moet maken, of hij een huisarts of een specialist moet raadplegen of een voorschrift moet ontvangen - verklaart 56,3% van de Belgen dat ze niet de intentie hebben dit te gebruiken. 24,8% doet dit ‘waarschijnlijk niet’ en 31,5% ‘zeker niet’. Slechts een kwart van de ondervraagden is ‘zeker’ (11%) of ‘waarschijnlijk’ (12,3%) bereid deze technologie te gebruiken.

 

Prof. Marc Elchardus (VUB) benadrukt dat "de mening van de bevolking over deze applicaties voor e-gezondheid zeer conservatief is. Een voorbeeld. Terwijl 44% van de ondervraagden meent dat een applicatie voor e-diagnose mogelijk is, denkt 28% van hen dat dit 'niet voor morgen' is. Slechts 16% van de ondervraagden denkt dat zo'n systeem op korte termijn ontwikkeld kan worden. In het algemeen kan men stellen dat de bevolking de mogelijkheid van een dergelijke online applicatie zwaar onderschat." Nochtans stellen de socialistische en christelijke ziekenfondsen al sinds enkele jaren een applicatie ter beschikking op hun website die voor bepaalde ingrepen de prijzen vergelijkt die ziekenhuizen aanrekenen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.