"Mijn gevoel is zeker dat de tweede golf zwaarder is dan de eerste" (Hoofdarts UZ Leuven)

Ook Gert Van Assche, hoofdarts aan UZ Leuven, heeft het gevoel dat de tweede golf van de coronacrisis zwaarder is dan de eerste. "We nemen nu veel meer patiënten op uit andere regio's dan in maart en april", zegt Van Assche. "Ik ben ons personeel enorm dankbaar voor hun zware inspanningen." UZ Leuven is ondertussen ook overgeschakeld naar fase 2B volgens het noodplan van de overheid.

In UZ Leuven liggen vandaag/maandag 48 COVID-patiënten op intensieve zorg, op het hoogtepunt in april waren het er een vijftigtal. "We verwachten nog een toename van patiënten. We houden ons hart vast, want de knik zal pas over twee weken komen", aldus Van Assche. De arts is wel tevreden met de nieuwe maatregelen die de facto een nieuwe lockdown inluidden. "D e realiteit liet zien dat er duidelijk strengere regels nodig waren."

Ondertussen is het ziekenhuis ook aan het opschalen naar fase 2B van het noodplan. "Omdat we op zo'n dynamische manier bedden bijmaken is het moeilijk te zeggen hoe groot onze capaciteit exact is. Eigenlijk maken we bijna elke dag bedden bij, maar het blijft een grote uitdaging natuurlijk. Materiaal is geen probleem, het vinden van gekwalificeerd personeel wel." Van Assche spreekt ook zijn grote dankbaarheid uit voor het harde werk van het zorgpersoneel.

In bepaalde ziekenhuizen in Brussel en Antwerpen is momenteel al een verstrengde bezoekersregeling van toepassing, en dat zit er waarschijnlijk ook aan te komen in UZ Leuven. Er wordt later nog over gecommuniceerd.

Vanaf woensdag vermindert UZ Leuven haar raadplegingen en functiemetingen met vijftig procent. Patiënten wiens afspraak geannuleerd wordt, worden via SMS of per telefoon op de hoogte gebracht.

Lees ook : 1.302 patiënten op intensieve zorg: meer dan tijdens eerste golf

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    03 november 2020

    Rustig , rustig , laat ons nog even lustig winkelen en een lockdowN feestje houden , het Huis van Vertrouwen staat nog niet in " LICHT" er -laaie en - Velde !