Nabestaande wil onafhankelijk onderzoek stroomuitval ziekenhuis Maastricht

In Nederland wil de nabestaande van een coronapatiënt die overleed na een stroomuitval in een ziekenhuis in Maastricht een onafhankelijk onderzoek.

Kizzy Magdelijns wil een onafhankelijk onderzoek naar het overlijden van twee patiënten van de longafdeling van ziekenhuis MUMC+ in Maastricht na het uitvallen van de stroom. Een van hen was haar 67-jarige oom die volgens haar zaterdagmiddag overleed als gevolg van zuurstoftekort gedurende vele uren. Daarbij zou geen alarm zijn geslagen.

Op die afdeling viel de stroom in de nacht van donderdag op vrijdag uit, en om 1.30 uur ontdekte de verpleging dat een andere patiënt, van 76 jaar, overleden was door zuurstofgebrek. Pas om 6.30 uur ontdekte de verpleging van de longafdeling volgens haar dat haar oom ademnood had, bij een saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) van 20 procent. Hij heeft daarna twee dagen voor zijn leven gevochten, om uiteindelijk zaterdag te overlijden, aldus Magdelijns.

Zij beschuldigt het ziekenhuis van grove nalatigheid. "Voor mijn gevoel hebben ze hem vermoord", liet ze zondag weten.

Zij heeft gehoord dat de stroom was uitgevallen. Het noodaggregaat slaat dan aan, maar de stroom moet vervolgens handmatig weer worden aangezet bij de longpatiënten. Dat is wellicht niet gebeurd, vermoedt ze. Ze wil opheldering van het ziekenhuis hoe het kan dat een longpatiënt zo lang zonder zuurstof zit zonder dat iemand dat merkt.

Een andere nabestaande hoorde in de nacht van de stroomuitval dat haar 69-jarige vader was overleden. Zij kon er zondag nog niet veel over zeggen. Ze overlegt met haar familie.

Het ziekenhuis kan op dit moment nog niet reageren op de uitlatingen van de nabestaanden, laat een woordvoerder weten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.