Nederlands ziekenhuispersoneel legt op 16 maart 24 uur lang het werk neer

Het personeel van Nederlandse ziekenhuizen zal op donderdag 16 maart vanaf 08.00 uur 's ochtends 24 uur lang het werk neerleggen. Dat meldt de Nederlandse vakbond FNV.

Op 64 locaties van verschillende ziekenhuizen zal die dag gewerkt worden alsof het zondag is: er wordt dan enkel spoedeisende hulp verleend. Het aantal afdelingen dat deelneemt aan de staking, verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. Dat er gestaakt wordt, is al eerder aangekondigd. Nu is ook de datum van de stakingsactie bekend. 

Het deelnemende ziekenhuispersoneel eist een beter cao-voorstel van de ziekenhuizen. De cao geldt voor ruim 200.000 werknemers in ziekenhuizen en revalidatiecentra. 

De vakbonden vragen voor dit jaar een loonsverhoging van 10 procent en 100 euro. Ook willen de vakbonden dat werknemers die met het openbaar vervoer naar het werk gaan, hun reiskosten vergoed krijgen en dat de kilometervergoeding omhoog gaat. Over werktijden en uurroosters moeten betere afspraken gemaakt worden, klinkt het nog. "Het is de hoogste tijd dat er paal en perk wordt gesteld aan de werkdruk", zegt Rob Koster van werknemersorganisatie FBZ.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.