Nederlandse beleggersvereniging claimt miljarden van Philips voor slaapapneukwestie

De Nederlandse beleggersvereniging VEB wil miljarden zien van het Nederlandse zorgtechnologieconcern Philips vanwege de schade die beleggers hebben geleden in de slaapapneuaffaire. Volgens de VEB heeft Philips patiënten en aandeelhouders verkeerd geïnformeerd over de kwestie, zo bevestigt de vereniging aan het Nederlandse persagentschap ANP. De belangenorganisatie raamt de schade die beleggers hebben geleden door de koersverliezen van het aandeel Philips op 16 miljard euro.

In bepaalde apneu-apparaten van Philips kon isolatieschuim afbrokkelen, wat mogelijk ernstige gezondheidsschade voor patiënten oplevert. Het bedrijf moet daardoor zo'n 5,5 miljoen apparaten terugroepen. De problemen raakten vorig jaar bekend, maar uit documenten van de Amerikaanse toezichthouder FDA bli jkt dat er al in 2015 aanwijzingen waren dat er iets mis was. Franse openbaar aanklagers startten eerder al een vooronderzoek naar Philips vanwege de kwestie. Ook justitie in de VS neemt Philips op de korrel.

Philips bevestigde een brief van de VEB te hebben ontvangen, maar gaat niet in op details. Het bedrijf zegt in een beknopte reactie altijd integer te hebben gehandeld en ziet een eventueel gesprek met de beleggersvereniging met vertrouwen tegemoet. "We zullen de inhoud van de brief zorgvuldig bestuderen voordat we met een verdere reactie komen", aldus een woordvoerder van Philips.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    12 september 2022

    Kim Kardashian is de beste belegging : om van te smullen !