Nederlandse intensivisten maken zich op voor 'code zwart' in ziekenhuizen

Nederland stevent af op 'code zwart' in de ziekenhuizen vanaf volgende week. Dat zei intensivist Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, op NPO Radio 1, de nieuwszender van de Nederlandse Publieke Omroep. Code zwart betekent dat via triage geen nieuwe patiënten meer op intensieve zorg opgenomen worden die weinig kans op overleven hebben of die een korte levensverwachting hebben.

"Vanmorgen hadden we een landelijk overleg, waar collega's echt aangeven op code zwart af te stevenen", zei Gommers, die zich daar grote zorgen om maakt. "Wij verwachten hier volgende week al mee te maken te hebben als het aantal opnames zo doorgaat."

Volgens Gommers worden op dit moment al vele essentiële operaties uitgesteld vanwege het hoge aantal COVID-patiënten. "Chemokuren worden afgezegd en ook veel kankeroperaties en openhartoperaties moeten nu geannuleerd worden. Deze ingrepen wil je niet langer dan zes weken uitstellen, anders lopen mensen schade op."

De Nederlandse regering van aftredend premier Mark Rutte (VVD) plant net volgende week een hele reeks versoepelingen. Zo wordt de avondklok afgeschaft, kan er weer één dag in de week lesgegeven worden in het hoger onderwijs, en wordt het maximale aantal bezoekers thuis verruimd. Bovendien heropenen de terrassen, tussen 12 en 18 uur overdag.

Een opvallende timing voor versoepelingen, gezien de drukte in de ziekenhuizen. Net als Gommers waarschuwt de voorzitter van de Nederlandse Internisten Verenigingen, Robin Peeters, voor het hoge aantal uitgestelde operaties. Volgens Peeters zijn dat er nog nooit zoveel geweest als in deze periode van de coronacrisis. Hij zei aan NPO Radio 1 dat er ruw geschat "honderdduizend operaties (zijn) die nog moeten worden ingehaald". En in plaats van in te halen, is het momenteel net een kwestie van "afschalen", om de instroom van coronapatiënten de baas te kunnen.

Gisteren maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog bekend dat het aantal nieuwe coronagevallen fors gestegen is. Tussen woensdag- en donderdagochtend kwamen er 9.648 besmettingen bij, het hoogste aantal sinds 7 januari.

"Wij zien de piek hier nog niet, en dus zeker nog geen daling", zei Gommers aan NPO Radio 1. "Ik ben benieuwd naar de nieuwe modellen die het RIVM vandaag in het OMT (Outbreak Management Team, nvdr) presenteert. De afgelopen dagen, sinds zaterdag 17 april, neemt het aantal besmetting weer toe. Het voelt dan zo raar om te versoepelen nu. Ik hoop dat er nog ergens een rode stopknop is."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.