Nieuwe brochure toont sleutelrol Vlaamse universiteiten bij innovatie

De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) publiceert vandaag een brochure waarin ze toont hoe de vijf Vlaamse universiteiten samen innoveren voor een betere samenleving. Dat meldt de organisatie donderdag in een persbericht. De bloemlezing toont 45 universitaire innovaties die een antwoord bieden op concrete uitdagingen voor onze maatschappij.

De brochure "Van idee naar impact: samen innoveren voor een betere samenleving - Hoe de vijf Vlaamse universiteiten samen het verschil maken" geeft voorbeelden van innovaties in zeven verschillende domeinen, waaronder gezondheidszorg, energie en mobiliteit. Daarnaast toont ze ook hoe onze universiteiten de krachten hebben gebundeld om de coronacrisis aan te pakken.

Hilde Crevits, Vlaams viceminister-president, bevoegd voor onder meer wetenschap en innovatie, reageert trots. "Tegen de achtergrond van de langdurige COVID-19-crisis leveren onze universiteiten meer dan ooit brandstof voor de Vlaamse veerkracht", zegt de minister. "Onze knappe koppen leggen de basis voor innovaties die het dagelijks leven verbeteren en aangenamer maken."

Voor de innovaties werken de universiteiten sterk samen met de bedrijfssector. "De 45 voorbeelden leveren het bewijs dat een intense interactie met het bedrijfsleven hand in hand kan gaan met een excellente wetenschappelijke output", klinkt het in het persbericht.

Dat bekrachtigt ook Luc Sels, voorzitter van de VLIR. "In 2019 werd 135 miljoen euro vanuit de privésector geïnvesteerd in contractonderzoek in samenwerking met de universiteiten", aldus Sels. "Globaal genomen komt ongeveer 15 procent van onze financiering van bedrijven, waarmee het Vlaams Gewest ruimschoots uitstijgt boven het Europees gemiddelde. Enkel Duitsland komt nog in de buurt."

De brochure is een realisatie van de VLIR-werkgroep Technology Transfer Offices (TTO) en TTO Flanders, een gezamenlijk initiatief van de universiteiten van Leuven, Gent, Brussel, Hasselt en Antwerpen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.