Partijen nemen consultancy-opdracht Vandeurzen op de korrel

Verschillende partijen hebben kritiek op het feit dat voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) tegenwoordig als consultant werkt voor de Vlaamse overheid en zijn eigen oude departement. Oppositiepartij Vlaams Belang dringt aan op een verstrenging van de deontologische regels. Groen-covoorzitter en Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout vraagt inzage in de gelopen procedure. PVDA-parlementslid Lise Vandecasteele spreekt ronduit over "vriendjespolitiek en zelfbediening"

Voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen werkt sinds 2022 via de firma WhoCares als consultant voor de Vlaamse overheid. Vandeurzen werkt op zelfstandige basis bij het consultancybureau dat meedingt naar overheidsopdrachten bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Als minister was hij zelf tien jaar lang politiek verantwoordelijk voor dit agentschap dat nu onder zijn voormalige partijgenote Hilde Crevits (CD&V) valt. 

Vandeurzen declareert voor zijn consultancywerk 1.300 euro per volledige werkdag, wat meer is dan wat hij als minister verdiende. 

Voor oppositiepartij Vlaams Belang kan dit niet door de beugel "Voor een hoger loon dan dat van een minister werken voor het departement dat hij zelf beheerde, is deontologisch totaal verkeerd", zegt Janssens. Volgens Janssens horen ex-ministers niet als consultant voor de overheid te werken. Hij dringt met zijn partij aan op een verstrenging van de deontologische wet voor ex-ministers. 

Ook bij andere partijen roept de opdracht van Vandeurzen vragen op en klinkt er kritiek. "Something is rotten in de state of Flanders op het vlak van goed bestuur", zegt Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde op Twitter. "Dit roept minstens grote vragen op bij deze aanbesteding", reageert ook Groen-parlemenslid Jeremie Vaneeckhout. Hij wil het dossier opvragen en vraagt extra uitleg van minister Crevits.

PVDA-parlementslid Lise Vandecasteele heeft het op Twitter over een "nieuw geval van vriendjespolitiek en zelfbediening".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.