Riziv maakt 1,2 miljoen euro vrij voor nieuwe revalidatieaanpak na verlamming

Het Riziv reserveert een budget van 1,2 miljoen euro voor onderzoek naar de langetermijneffecten van hoogtechnologische revalidatie bij patiënten met een verlamming. Dat melden het AZ Herentals en de KU Leuven, die de leiding nemen over het onderzoek.

Het ziekenhuis en de universiteit voeren de studie uit op initiatief van To Walk Again, de vzw die mensen ondersteunt met een fysieke beperking. Gedurende een periode van drie jaar zullen honderd patiënten met een verlamming opgevolgd worden tijdens een post-revalidatieprogramma.   

"Indien de resultaten gunstig zijn, behoort een terugbetaling van een dergelijke behandeling door het RIZIV ook nog tot de mogelijkheden", zegt Rudy Van Ballaer, algemeen directeur van het AZ Herentals.   

Door hoogtechnologische apparatuur kunnen mensen met een verlamming na hun revalidatie blijven bewegen. "Erg belangrijk", aldus dokter Toon Claes, voorzitter van To Walk Again en chirurg in het AZ Herentals. "Veel patiënten dreigen immers in de chronische fase een deel van hun functionaliteiten te verliezen."   Vandaar dat mensen alle kansen moeten krijgen om te blijven bewegen. 

"Tot op heden is de revalidatie beperkt in de tijd", zegt Claes nog. "Voor de zogenaamde post-revalidatie bestaat vandaag geen terugbetaling. Met deze studie willen we de impact van de post-revalidatie wetenschappelijk aantonen. Nieuwe technologieën scheppen veel mogelijkheden die we niemand mogen ontnemen." 

Het programma bestaat uit de dagelijkse inzet van hoogtechnologische apparatuur zoals stap- en armrobots in combinatie met aangepaste fitness, individuele training en kinesitherapie. Indien het onderzoek de beoogde resultaten behaalt, wordt een terugbetaling van post-revalidatie met robotica door het Riziv voor het eerst mogelijk in België. "Dit biedt echt toekomstperspectief aan mensen met een verlamming", besluit Van Ballaer.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.