Samenwerking ziekenhuizen-woonzorgcentra cruciaal in eerste fase (Zorgnet-Icuro)

Zorgnet-Icuro, de grootste zorgkoepel van het land, is blij met de prioritering van de doelgroepen. Volgens topvrouw Margot Cloet wordt de logistieke organisatie de komende weken en maanden wel een huzarenstukje. De Vlaamse ziekenhuizen staan alvast klaar om hun rol op te nemen.

In de eerste fase zullen de bewoners en het personeel van de woonzorgcentra aan de beurt komen, gevolgd door bewoners van andere collectieve zorginstellingen en de zorgverleners in de ziekenhuizen en eerste lijn die werken met COVID-patiënten. Zorgnet-Icuro juicht die keuze voor de meest kwetsbaren toe, in een periode dat er nog maar een beperkte hoeveelheid vaccins zullen beschikbaar zijn. Voor Vlaanderen gaat het over ruim 80.000 bewoners en 70.000 personeelsleden.

"Het is een logische keuze om nu eerst voor die groep te kiezen", aldus topvrouw Margot Cloet. "De situatie in de woonzorgcentra is op dit moment nog altijd moeilijk. Het personeel leeft daar al maandenlang onder zware druk en een permanente angst om het virus binnen te krijgen. Hopelijk zal een snelle vaccinatie meer rust brengen."

De concrete uitrol en organisatie van de vaccinatie wordt de komende weken nog een logistiek huzarenstukje. De toediening van de vaccins in de woonzorgcentra zal wellicht ter plaatse gebeuren. De Vlaamse ziekenhuizen staan in elk geval klaar om daar ten volle hun rol en verantwoordelijkheid op te nemen. De voorbije maanden werden al structurele samenwerkingsverbanden tussen woonzorgcentra en ziekenhuizen opgebouwd.

Volgens Zorgnet-Icuro is het ook belangrijk om te investeren in een heldere en volgehouden communicatie, om mensen te overtuigen dat vaccinatie veilig is. "Bovendien moeten we ook permanent werken aan de bewustwording dat met de eerste vaccinatie de risico's op een derde golf niet verdwenen zijn", aldus Cloet. "Het zal nog maanden duren vooraleer grote hoeveelheden dosissen beschikbaar zijn. Waakzaamheid blijft geboden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.