Schoonheidsspecialisten bereid om mondmaskers te doneren en als vrijwilliger te werken

De Belgische Beauty Federatie pleit voor de volledige sluiting van alle schoonheidsinstituten en aanverwante beroepen. De werkomstandigheden zijn té risicovol, vindt de federatie. Tegelijk oppert de federatie dat schoonheidsspecialisten die over een medische achtergrond beschikken in ziekenhuizen als vrijwilligers aan de slag kunnen. Ook is er in de sector een grote voorraad mondmaskers die in geval van sluiting aan de ziekenhuizen gedoneerd kan worden.

"De schoonheidsbehandelingen (en aanverwanten) moeten met onmiddellijke ingang worden gestaakt. (...) Social distancing tussen twee klanten maar niet tussen behandelaar en klant houdt geen steek. (...) Het risico dat de beauty professional een verspreider wordt is reëel", zegt de Beauty Federatie maandag in een meded eling. Ze wijst op het feit dat de behandelaar gemiddeld 15 tot 20 klanten per dag aanraakt en op een afstand van 30 cm van de klant werkt. Het voorstel tot sluiting lijkt door de professionals zelf ook te worden gesteund. In een bevraging door de federatie gaf 89 procent van de 734 respondenten in de sector aan gewonnen te zijn voor een sluiting.

De maatregel kan bovendien worden aangewend in het voordeel van de inspanningen om de epidemie in te dijken. Omdat heel wat schoonheidsspecialisten over een medische achtergrond beschikken in onder andere de verpleging, zouden zij tijdens de sluiting als vrijwilliger aan de slag willen gaan in de ziekenhuizen, voert de federatie aan. Geen overbodige luxe, want er ligt momenteel een grote druk op het ziekenhuispersoneel.

In de sector is er naar verluidt bovendien een grote voorraad mondmaskers. "Deze zouden bij een sluiting van de instituten massaal gedoneerd kunnen worden aan de ziekenhuizen waar een acuut tekort is. We spreken dan toch meteen over zo'n 30 à 40.000 maskers", verduidelijkt de voorzitter van de federatie, Mario Blokken. De organisatie wil zelf in de regio Hasselt, waar maandag al een 800-tal mondmaskers aan het Wit-Gele Kruis werden geschonken, een opvangspunt openen om de maskers te verzamelen.

De twee voorstellen werden volgens Blokken maandagnamiddag overgemaakt aan premier Sophie Wilmès en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.