Start van vaccinaties voor zorgprofessionals

Vanaf deze week zullen ook de eerste ziekenhuis-zorgverleners een vaccin tegen het coronavirus krijgen. Het zal in de eerste plaats gaan om verpleegkundigen en artsen op spoed, intensieve zorg en op COVID-afdelingen. Het Agentschap Zorg en Gezondheid rekent deze week bijvoorbeeld op 38.409 vaccins voor ziekenhuispersoneel in Vlaanderen. Voor het eerst zullen er ook Moderna-vaccins toegediend worden.

De vaccinaties in de woonzorgcentra draaien intussen op volle toeren. Het is de bedoeling dat de bewoners en het personeel van alle woonzorgcentra in Vlaanderen tegen het einde van de maand een eerste prikje hebben gekregen. Uitzondering zijn de wzc's waar er een corona-uitbraak is.

Intussen mag ook een volgende doelgroep stilaan de mouwen opstropen voor het vaccin. Vanaf deze week zullen namelijk ook de eerste zorgprofessionals in de ziekenhuizen een vaccin kunnen krijgen. Het gaat dan in de eerste plaats om 'frontliniepersoneel', denk aan het verplegend personeel en artsen op spoedafdelingen, intensieve zorgen en COVID-afdelingen.

De geplande vaccinatie van ziekenhuispersoneel werd vrijdag nog even on hold gezet omdat Pfizer meldde dat het minder vaccins zou kunnen leveren dan voorzien. Maar zaterdagavond raakte bekend dat het farmabedrijf toch 86.500 doses van 93.500 beloofde vaccins voor deze week zal leveren. Op die manier blijft de impact op het vaccinatieschema erg beperkt.

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid zijn er in een eeste stap 8.747 vaccins beschikbaar voor de Vlaamse HUB-ziekenhuizen. Na bijkomende leveringen zal dat aantal tijdens de week nog oplopen tot een voorlopig totaal van 38.409.

UZ Gent en ZNA

Verschillende ziekenhuizen hebben al laten weten dat ze maandag starten met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. Zo zal het UZ Gent bijvoorbeeld starten met 24 personeelsleden.

Vanaf vandaag zullen er ook voor het eerst Moderna-vaccins toegediend worden. Dat gebeurt in vier ziekenhuizen, één in Vlaanderen, één in Wallonië, één in Brussel en één in de Duitstalige gemeenschap. Voor Vlaanderen gaat het om het Antwerpse ZNA.

Moderna heeft voorlopig nog maar 8.000 vaccins geleverd. Over twee weken volgen er nog eens 13.000 en twee weken nadien volgen er nog eens 31.500. Die aantallen blijven voorlopig vrij beperkt, maar binnen een maand zou het farmabedrijf grotere volumes kunnen aanleveren.

Terwijl de vaccinaties voor de zogenaamde fase 1a volop lopen, wordt in de achtergrond ook volop gewerkt aan de voorbereiding van fase 1b, de vaccinaties voor 65-plussers en risicopatiënten. Omdat die doelgroep veel groter is, zal daarbij gewerkt worden met vaccinatiecentra.

Vlaanderen plant 94 van dergelijke centra verspreid over het hele grondgebied. Tegen begin februari moet de infrastructuur van die 94 centra ingericht zijn. Bedoeling is om midden februari klaar te zijn. Of die timing gehaald kan worden, zal afhangen van de leveringen. Eerder was namelijk sprake van maart als startdatum.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.