Twaalf ziekenhuizen voeren strengere regels rond roken in

Twaalf Vlaamse ziekenhuizen vragen om niet meer te roken aan de ingang en op andere, zichtbare plaatsen. Binnen enkele jaren moet in ons land een volledig wettelijk rookverbod in ziekenhuizen gelden.

In het AZ Maria Middelares in Gent is roken enkel toegelaten in aparte rookruimtes die uit het zicht zijn geplaatst. "We hebben een werkgroep opgezet die het ziekenhuis zo veel mogelijk rookvrij maakt en mensen motiveert te stoppen met roken. Zo werd bij de rookpaviljoenen informatie geplaatst over onze rookstopbegeleiding", zegt Catherine Zenner van de dienst communicatie. Elf andere ziekenhuizen voerden gelijkaardige maatregelen in om rookvrij te worden of plannen dit in de toekomst te doen. De maatregelen passen in het kader van het project 'Rookvrije zorg' van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

De twaalf ziekenhuizen roepen andere ziekenhuizen op om hetzelfde te doen en een rookvrije omgeving te creëren. "Kinderen kopiëren gedrag en dus ook rookgedrag. Dankzij dit project kunnen ziekenhuizen het goede voorbeeld geven en meewerken aan een rookvrije generatie", zegt Katrijn Vandamme, senior stafmedewerker tabakspreventie bij Gezond Leven.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven hoopt in de toekomst op een volledig wettelijk rookverbod in ziekenhuizen. In dat geval is het op het domein van een ziekenhuis nergens toegelaten om te roken, ook niet in aparte rookruimtes. Vandaag zijn die rookruimtes er wel nog, maar wordt er vaker buiten gerookt.

81 procent van de Belgen wil rookvrije ziekenhuizen, volgens cijfers van Stichting tegen Kanker. Mensen zouden zich vooral storen aan rokers voor de ingang van een ziekenhuis. "Roken leidt tot onvrijwillig meeroken en peukenoverlast. We krijgen er regelmatig klachten over", zegt Vandamme.

De FOD Volksgezondheid zegt nog niet aan een wettelijk kader voor rookvrije zorg te werken. Momenteel wordt er wel gewerkt aan een antitabaksplan dat in de komen maanden vorm zal krijgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.