Vandenbroucke krikt bescherming slachtoffers arbeidsongevallen op

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakt werk van een betere bescherming van slachtoffers van arbeidsongevallen. Zij worden immers al te vaak geconfronteerd met verzekeraars die hun dossiers onterecht weigeren. Daarom wil Vandenbroucke de controledienst van het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's (Fedris) meer slagkracht geven.

De afgelopen jaren is het aantal geweigerde arbeidsongevallen door de verzekeraar toegenomen. In 2021 was sprake van 14,6 procent van alle dossiers die de controledienst van Fedris behandelde, en dat was een record. De stijging was het sterkst voor ongevallen tijdens het woon-werkverkeer. In totaal zou het over meer dan 21.000 werknemers gaan.

Bovendien blijkt uit de cijfers van Fedis dat tien procent van de weigeringen in de afgelopen drie jaar onterecht was. Bij de ongevallen met blijvende letsels ligt dat percentage nog hoger. Verzekeraars houden na de beoordeling van Fedris ook vast aan hun standpunt om het arbeidsongeval niet te erkennen en bijgevolg niet te vergoeden.

"Het kan niet dat slachtoffers van een arbeidsongeval - die sowieso al veel fysiek en psychisch leed moeten verwerken - ook nog eens financiële kopzorgen hebben omdat verzekeraars hun dossier onterecht weigeren", antwoordde minister Vandenbroucke woensdag in de Kamer op een vraag van Anja Vanrobaeys (Vooruit). "Een verzekering dient om mensen te beschermen."

Daarom stelt Vandenbroucke voor dat Fedris voortaan alle dossiers van geweigerde ongevallen - die als ernstig ongeval worden gecatalogeerd - systematisch onderzoekt. Jaarlijks gaat het om ongeveer 1.200 aangiftes in dat geval. Wanneer Fedris een weigering van een verzekeraar als onterecht beoordeelt en de verzekeraar weigert de beslissing te herzien, dan stelt de minister voor dat Fedris systematisch een rechtsprocedure start. Ook wil Vandenbroucke dat elk slachtoffer van een arbeidsongeval altijd wordt geïnformeerd of er door de werkgever al dan niet een aangifte als arbeidsongeval werd gedaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.