Vlaamse regering trekt extra geld uit voor gehandicaptenzorg

De Vlaamse regering trekt 22 miljoen euro uit voor de gehandicaptenzorg. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Gezondheid Wouter Beke (CD&V). De centen gaan naar aangepaste ondersteunende en compenserende maatregelen die de in deze coronatijden de continuïteit van de zorg moeten garanderen.

De maatregelen moeten financiële garanties bieden aan aanbieders van zorg en alternatieve ondersteuning op maat geven aan gebruikers. Ze bepalen onder meer dat gehandicaptenvoorzieningen een alternatief ondersteuningsaanbod moeten aanbieden als ze dat omwille van COVID-19, bijvoorbeeld door een uitbraak in de voorziening of de veiligheidsmaatregelen die men moet hanteren, zelf niet meer kunnen.

Als de cliënt van oordeel is dat de alternatieve ondersteuning voor hem niet volstaat, dan is het mogelijk om de ondersteuning op te schorten. Mensen met een persoonsvolgend budget of een persoonlijk assistentiebudget kunnen hun budget onder bepaalde voorwaarden overschrijden.

Daarnaast kunnen bijstandsorganisaties financieel gecompenseerd worden wanneer de verschillende coronamaatregelen het moeilijk, zo niet onmogelijk, maken om de nodige ondersteuning te bieden zoals in normale omstandigheden.

De Vlaamse regering voorziet voor de maatregelen tot 31 maart 22 miljoen euro. Midden maart zullen de maatregelen geëvalueerd worden. Dan wordt nagegaan in welke mate het nodig is om een verdere ondersteuning, al dan niet in een andere vorm, te voorzien.

"Dit betekent dat zorgcontinuïteit centraal staat, ongeacht de situatie waarin men zich bevindt. Gebruikers moeten steeds recht hebben op de nodige ondersteuning. De samenwerking met de gebruikersraad en de andere organisaties op het terrein helpt ons in deze strijd", aldus nog minister Beke.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.