Von der Leyen stelt zich vragen bij Russisch vaccinatiebeleid

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft zich  vragen gesteld bij de vaccinatiepolitiek van Rusland. "Wij vragen ons nog steeds af waarom Rusland, theoretisch, miljoenen en miljoenen doses van zijn vaccin aanbiedt terwijl het niet voldoende opschiet met het vaccineren van zijn eigen bevolking", reageerde ze op vragen over een toelating van Spoetnik V op de Europese markt.

Rusland leverde onlangs een eerste lading van 40.000 dosissen van Spoetnik V aan Hongarije. De regering van premier Viktor Orban vond de leveringen van Europees bestelde en goedgekeurde vaccins te traag verlopen en activeerde een speciale noodprocedure om twee miljoen doses te bestellen in Rusland. Ook andere lidstaten, zoals Kroatië en Slovakije, zouden lonken naar het Russische vaccin.

Von der Leyen wees er gisteren op dat de Russische producenten nog steeds geen vergunning voor de Europese markt hebben aangevraagd bij het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA. In dat geval zouden ze net als elke fabrikant inzage moeten bieden in alle gegevens, de hele toezichtsprocedure moeten doorlopen en inspecties op productiesites moeten toelaten. 

"Ze produceren niet in Europa, dus uiteraard zouden er inspecties op de productiesites moeten zijn. We hebben intussen geleerd hoe cruciaal een stabiel en hoogkwalitatief productieproces is", zei de Commissievoorzitter.

Daarnaast leek von der Leyen zich ook vragen te stellen bij de intenties van het Russische vaccinoffensief in het buitenland. "Wij vragen ons nog steeds af waarom Rusland, theoretisch, miljoenen en miljoenen doses van zijn vaccin aanbiedt terwijl het niet voldoende opschiet met het vaccineren van zijn eigen bevolking. Dat is ook een indruk die beantwoord zou moeten worden", zo verklaarde de Duitse.

Spoetnik V is intussen een half jaar op de markt. Volgens de meest recente gegevens uit Rusland hebben er tot nu toe 2,2 miljoen mensen minstens één van de twee noodzakelijke inentingen gekregen. Dat komt neer op 1,5 procent van de bevolking van het enorme land. Het vaccin is wereldwijd in zo'n dertig landen geregistreerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.