Voor AstraZeneca is juridisch geschil met EU "zonder voorwerp"

AstraZeneca is niet onder de indruk van de procedure die de Europese Commissie voor een Belgische rechtbank tegen het bedrijf heeft opgestart. Het houdt vol dat het zijn aankoopovereenkomst met de Commissie helemaal naleeft en zegt dat het hele geschil "zonder voorwerp" is.

De Europese Unie tekende met AstraZeneca een contract voor de levering van 300 miljoen dosissen van zijn coronavaccin. De leverschema's die in de aankoopovereenkomst opgenomen zijn, worden echter niet gerespecteerd. Omdat onderhandelingen die tot een versnelling van de leveringen moeten leiden niets hebben opgebracht, ziet de Commissie geen andere keuze dan het farmabedrijf voor de rechtbank te dagen. 

In een reactie zegt AstraZeneca de procedure te betreuren. Het bedrijf kondigt aan eind april "bijna 50 miljoen" dosissen aan de EU-landen te zullen leveren, "zoals we hebben vooropgesteld". Het bedrijf is ervan overtuigd dat het de aankoopovereenkomst wel degelijk naleeft, en zegt zichzelf dan ook ten volle te zullen verdedigen in de rechtbank. AstraZeneca heeft altijd volgehouden dat het contract een engagementsverbintenis behelst, geen resultaatsverbintenis.

"Wij vinden dat elke procedure zonder voorwerp is en we verwelkomen dan ook de kans die we nu krijgen om dit dispuut zo snel mogelijk af te handelen", luidt het in een persbericht.

AstraZeneca benadrukt nog dat de productie van een vaccin heel wat voeten in de aarde heeft, en dat over de hele wereld bedrijven met toeleveringsproblemen kampen. "Wij boeken vooruitgang bij het oplossen van technische moeilijkheden en we produceren steeds meer, maar het duurt een tijd voor deze verbeteringen resulteren in hogere aantallen afgewerkte dosissen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.