Watertekorten dreigen in ziekenhuizen in Texas tijdens vrieskou

Ziekenhuizen in de Amerikaanse staat Texas hebben tijdens het dodelijke winterweer te maken met watertekorten. Dat dwingt de autoriteiten naar creatieve oplossingen te zoeken, schrijft de krant Washington Post.

In de zuidelijke miljoenenstad Houston wordt een watervoorraad gebruikt die normaliter is bestemd voor het sproeien van parken. Ook wordt supermarkten gevraagd al het water dat ze kunnen missen, naar medische instellingen te sturen.

Texas gaat al dagen gebukt onder extreem winterweer. Miljoenen huishoudens kwamen zonder stroom te zitten en ook ziekenhuizen bleven niet gespaard. Het gaat in San Antonio om zeker vijf instellingen. Die kampen met problemen als lage waterdruk en stroomstoringen. In zeker één geval moest een noodgenerator worden aangezet. Ook in steden als Austin en Houston hebben zorginstellingen te maken met dergelijke problemen. Sommige ziekenhuizen proberen patiënten over te plaatsen, maar dat is tijdens de coronacrisis lastig.

De waterproblemen hebben volgens de krant Houston Chronicle meerdere oorzaken. Waterleidingen barsten open en de apparatuur in drinkwaterinstallaties laat het afweten. Inwoners van Houston kregen de instructie kraanwater eerst te koken voor consumptie.

Met allerlei oplossingen wordt geprobeerd medische instellingen toch draaiende te houden. Een bestuurder van het ziekenhuis Houston Methodist zei dat water wordt bespaard door mensen minder te laten douchen. Ook maken medewerkers hun handen schoon met handalcohol, in plaats van met water en zeep. In St. David's South Austin Medical Center gebruikten medewerkers vanwege de watertekorten vuilniszakken om poep uit toiletten te scheppen. Daar wordt nu geprobeerd om mobiele toiletten te regelen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.