Zorgpersoneelfonds krijgt unaniem groen licht in Kamercommissie Gezondheid

De Kamercommissie Gezondheid heeft vanmiddag unaniem het licht op groen gezet voor het wetsvoorstel dat het zorgpersoneelfonds van 402 miljoen euro per jaar verankert. Het fonds moet vooral zorgen voor meer handen aan het bed.

Het zorgpersoneelfonds bedraagt 402 miljoen euro per jaar en dateert al van oktober 2019, lang voor de coronapandemie dus. Het ging toen om een initiatief van PVDA dat gestemd raakte toen de regering in lopende zaken zat, als een amendement op de voorlopige twaalfden.

Intussen zijn de penibele werkomstandigheden in de zorgsector door corona alleen maar meer onder de aandacht gekomen. De meerderheidspartijen gingen daarom in een werkgroep op zoek naar een akkoord over de bestendiging van het fonds, en de verdeling van de middelen.

Die werkzaamheden vloeiden voort uit een wetsvoorstel van de meerderheid, dat dinsdagmiddag unaniem werd goedgekeurd in de bevoegde Kamercommissie. De tekst moet nu ook nog groen licht krijgen in de plenaire Kamer.

Het geld dient vooral om extra verpleegkundigen aan te werven in de ziekenhuizen en de thuiszorg. De middelen kunnen ook gebruikt worden om ander zorg- en ondersteunend personeel aan te werven, zodat de verpleegkundigen zich meer op hun kerntaken kunnen concentreren, maar dat kan wel enkel als de sociale partners daar lokaal een akkoord over vinden.

De middelen om extra personeel aan te werven zullen er dus liggen, maar de grote moeilijkheid blijft nog altijd om voldoende geschoold personeel te vinden. Bedoeling is in elk geval om elk jaar te evalueren hoeveel extra jobs het zorgpersoneelfonds in elke zorginstelling heeft gecreëerd, en hoeveel patiënten elke verpleegkundige voor zijn of haar rekening moet nemen. Volgens de meest recente cijfers zijn er dat nu gemiddeld elf per dag in België, terwijl het Europese gemiddelde op negen ligt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.