3/5 werknemers kampt met pijn: Week van de Pijn geeft preventietips

Drie op de vijf Belgische werknemers kampt met fysieke pijn, blijkt uit cijfers van IDEWE. De Week van de Pijn, die van start gaat, geeft mensen tips over hoe fysieke klachten te vermijden zijn, en hoe je er best mee omgaat als er wel pijn ontwikkelt.

Lage rugpijn en pijn in nek en schouders zijn de meest voorkomende klachten bij werknemers. Bij een op de vier leidt het tot chronische pijn en kort of langdurig ziekteverzuim. Van alle mensen die langdurig ziek zijn, heeft een derde fysieke klachten. Dat percentage is de laatste tien jaar vrij constant gebleven, maar in absolute cijfers stijgt het aantal langdurig zieken omwille van fysieke problemen.

Verschillende factoren kunnen aan de basis liggen van de klachten. "Het werk zelf kan een rol spelen, bijvoorbeeld bij fysiek zware jobs", vertelt Lode Godderis, CEO van IDEWE. "Mensen met een bureaujob blijven vaak lang in dezelfde houding zitten, wat ook nefast kan zijn. Te weinig bewegen in het algemeen, het al dan niet hebben van overgewicht en iemands mentale gezondheid spelen eveneens een rol.,"

De Week van de Pijn wil de aandacht vestigen op deze groep mensen. De campagne geeft tips over wat iemand zelf kan doen om pijnen te vermijden. "Wie lang neerzit, verandert best geregeld van houding. Even gaan wandelen helpt ook", vertelt Godderis. "Daarnaast is het belangrijk om zo veel als mogelijk actief te blijven als je toch klachten ontwikkelt. Wie actief kan blijven, kan sneller terugkeren naar het werk, heeft onderzoek aangetoond. Dat is dubbele winst, voor jezelf en voor je werk."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.