60% Brusselse algemene ziekenhuizen in rode cijfers

Volgens een analyse van Gibbis, de federatie van Brusselse zorginstellingen, staat 60% van de Brusselse algemene ziekenhuizen in het rood en heeft de rest nog maar weinig marge. Deze verontrustende situatie brengt de Brusselse algemene ziekenhuizen in een moeilijke positie om kwaliteitsvolle zorg voor allen te blijven garanderen.  

Gibbis pleit voor maatregelen op korte termijn op het vlak van de snellere indexering van de financiële middelen, de energiekosten, het personeelstekort, de cyberveiligheid en de statutaire pensioenen.
De inflatie- en energiecrisis, het nijpend tekort aan zorgpersoneel, de uitdagingen inzake cyberveiligheid en de statutaire pensioenen. Dit zijn slechts enkele van de factoren die de reserves van de Brusselse algemene ziekenhuizen in 2022 hebben aangetast. De gevolgen zijn duidelijk: 60% van de algemene ziekenhuizen eindigde 2022 in het rood, tegenover 30% in 2021. In totaal tekent de sector een verlies op van 14 miljoen euro, terwijl ze in 2021 nog een winst van 7,6 miljoen euro genereerde.  Gibbis trekt dus aan de alarmbel en roept op tot maatregelen op korte termijn zodat de ziekenhuizen het hoofd boven water kunnen houden.

"Het is hoog tijd dat we zorgen voor de financiële gezondheid van de ziekenhuizen en voor onze zorgverleners als we de kwaliteit van de patiëntenzorg willen behouden en de ziekenhuizen tegelijkertijd wat ademruimte willen geven om te innoveren en de zorg van morgen te ontwikkelen” legt Dieter Goemaere, Chief Economist bij GIBBIS, uit.

Concreet vraagt Gibbis onder meer een correcte indexering van de erelonen van de zorgverstrekkers. Momenteel wordt deze indexering met anderhalf jaar vertraging doorgevoerd, wat zwaar weegt op de financiën van de ziekenhuizen. De organisatie vraagt om een deel (4%) van de indexering die gepland is voor 1 januari 2024 al toe te kennen vanaf 1 oktober 2023 en om het indexeringssysteem te herzien, zodat het zo goed mogelijk de reële ontwikkeling van de inflatie volgt.

Een andere eis is om een bijkomend uitzonderlijk budget van 287 miljoen euro toe te kennen, om zo de meerkost in 2023 effectief te compenseren en een structurele injectie vanaf 2024 om de hogere energieprijzen te compenseren. 

Typische Brusselse problemen

Daarbovenop komen enkele typisch Brusselse problemen. De regio kent meer armoede dan Vlaanderen, wat in de ziekenhuizen leidt tot meer onbetaalde facturen. Jaarlijks staan daardoor 125 tot 140 miljoen euro aan facturen open die voor het grootste deel nooit betaald worden. Brusselse ziekenhuizen behandelen 15 procent van de patiënten in het land, maar torsen 27 procent van de onbetaalde facturen.

De slechte cijfers voor 2022 komen er na de miljardensteun in de coronajaren. Daardoor behaalden ze in 2020 en 2021 uiteindelijk vrij goede financiële resultaten.

Eerder al raakte bekend dat ook de toekomst van heel wat Vlaamse ziekenhuizen er niet rooskleurig uitziet.

> Vlaamse ziekenhuizen krijgen opdoffer van 30 miljoen

> Zorgnet-Icuro waarschuwt voor nog forser verlies Vlaamse ziekenhuizen in 2023

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.