Aan werk gelinkte stress kost Britse economie 28 miljard pond per jaar

Stress gelinkt aan het werk of burn-out kosten de Britse economie elk  jaar 28 miljard pond (bijna 32 miljard euro) en veroorzaken 23,3 miljoen ziektedagen op het werk. Dat blijkt uit een studie. Een vijfde van de Britten heeft het emotioneel moeilijk, in ons land gaat het volgens de studie om 11 procent van de bevolking.

De Britten lopen volgens de studie van verzekeraar Axa en de Britse economische denktank CEBR, "het grootste risico om mentale problemen te ontwikkelen dan eerder welk ander land" opgenomen in de studie. Die baseert zich op een bevraging bij 30.000 personen in 16 landen wereldwijd.

Daaruit blijkt dat 21 procent van de Britse volwassenen mentale problemen heeft. In de studie wordt het VK gevolgd door de Verenigde Staten ( 17 procent), België (11 procent), Frankrijk en China (beide 10 procent) en Zwitserland (9 procent). 

"Bijna de helft van de Britten verkeert momenteel niet in een goede mentale gezondheid en riskeert een burn-out, wat een grote impact heeft op de Britse economie en bedrijven", klinkt het in een persbericht.

De Britse levensduurtecrisis lijkt een extra grote negatieve impact te hebben, aldus de auteurs van de studie. In februari steeg de inflatie in het VK tot 10,4 procent. 

Volgens de gegevens van CEBR kosten de financiële stress en de kopzorgen van de werknemers aan de Britse bedrijven alleen al tot 6,2 miljard pond, door afwezigheden door ziekte en verlies aan productiviteit.  

De studie ziet echter ook tekenen van verbetering in het VK, nu "het stigma rond mentale problemen kleiner wordt". Bovendien is het aantal mensen dat "een zeer goede mentale gezondheid" heeft sterk gestegen, tot 23 procent van de bevraagde personen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.