Aantal jobs bij kmo's in dalende lijn (SD Worx)

Het aantal jobs bij de kleine en middelgrote ondernemingen in België is in het tweede kwartaal van dit jaar afgenomen. Er werden minder aanwervingen gedaan dan de voorgaande jaren. Dat meldt hr-dienstverlener SD Worx op basis van de loongegevens van meer dan 18.000 kmo's.

De structurele tewerkstelling bij de kmo's daalde tussen december 2022 en juni dit jaar met 0,53 procent. De daling van het aantal jobs doet zich zowel voor in Wallonië (-0,86 procent) als Vlaanderen (-0,57 procent) . In Brussel is sprake van een stagnatie (+0,07 procent).

De voorbije jaren werd in dezelfde periode wel altijd een groei van het aantal jobs bij kmo's vastgesteld. In 2022 ging het nog om een stijging met 1,25 procent. 

Het percentage kmo's dat aanwerft (12,3 procent) ligt volgens het hr-bedrijf lager dan andere jaren. Het aantal werkgevers met contractbeëindigingen ligt dan weer relatief hoog. 

"Het is verontrustend dat we nog geen duidelijke groei in jobs zien in het eerste half jaar, zoals in de voorbije jaren", zegt Annelies Rottiers van SD Worx. "Dit kan te maken hebben met voorzichtigheid omwille van gestegen kosten maar ook omdat ze moeilijk de juiste mensen vinden."

Vooral de industriële sector kent een negatieve jobevolutie, maar ook de ICT- en communicatiesector worden getroffen. Enkel bij de sectoren 'financiële diensten', 'immo' en 'gezondheidszorg' is er sprake van een positieve tendens. De horeca blijft stabiel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.