Aantal ziektebriefjes bij Delhaize neemt af

Bij retailer Delhaize zijn er sinds de aankondiging op 7 maart van de plannen om de 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen "iets meer" ziektebriefjes ingediend door het personeel. Sinds enkele dagen tot een week is dat aantal ziektebriefjes wel aan het afnemen. Dat zegt de woordvoerder van het bedrijf nu Sudpresse schrijft dat in sommige winkels er heel wat meer ziekteverzuim is.

"We stellen vast dat er iets meer mensen met een medisch certificaat zijn ten opzichte van vergelijkbare periodes van de vorige jaren. Maar we stellen ook vast dat dit aan het afnemen is", aldus woordvoerder Roel Dekelver. Het hogere aantal doktersbriefjes startte met de aankondiging van de franchisering. Specifieke cijfers of verdere details geeft het bedrijf niet. "Het kan verschillen van regio tot regio en van winkel tot winkel."

Bij Delhaize bleven na de aankondiging wekenlang vele van de 128 eigen winkels gesloten, vaak in Brussel en Wallonië. Het aantal sluitingen nam week na week af en Delhaize zette ook deurwaarders en bevelschriften in. Vorige week waren voor het eerst geen winkels meer gesloten door protest tegen de plannen, al waren er zaterdag opnieuw enkele winkels een tijdlang dicht wegens vakbondsprotest. Vandaag zijn alle eigen winkels normaal geopend.

Het sociaal overleg bij Delhaize zit sinds de aankondiging van de plannen muurvast ondanks verschillende bijzondere ondernemingsraden en de aanstelling van een sociaal bemiddelaar. De directie garandeert bij de overname van de winkels door zelfstandige uitbaters het behoud van de loon- en arbeidsvoorwaarden voor de 9.000 betrokken werknemers, maar daar plaatsen de vakbonden vraagtekens bij.

Momenteel is geen nieuw specifiek overleg gepland. Op 23 mei staat de gewone, maandelijkse ondernemingsraad op de agenda, daags na een nationale betoging naar aanleiding van het Delhaize-dossier.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.