Advies strategische voorraad klaar voor beslissing regering

Het platform dat speciaal in het leven werd geroepen om te adviseren over de aanleg van een farmaceutische strategische stock, heeft zijn advies overgemaakt aan de regering. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verklaard in de Kamer. Hij hoopt dat de regering spoedig met conclusies kan komen op basis van dat advies.

De strategische stock kwam ten tijde van de coronapandemie nadrukkelijk in het nieuws toen bleek dat een deel van de voorraad mondmaskers vernietigd was. Intussen zag een platform het levenslicht, dat bestaat uit vertegenwoordigers van verschillende administraties, om de minister te adviseren over de samenstelling, opslag en distributie van geneesmiddelen.

Na een vraag van de minister is het platform met een advies gekomen over de strategische voorraad waaraan prioriteit moet worden gegeven op het vlak van geneesmiddelen, en dat in een context van een chemische, biologische en radio-nucleaire dreiging (CBRN) én van een bedreiging van een pandemie. Veel details kon de minister niet kwijt, omdat het advies voor een deel geclassificeerd is.

Het platform heeft in zijn advies rekening gehouden met de bestaande voorraad en de nood om piekperiodes te kunnen beheersen, maar ook met het voorstel om de verantwoordelijkheid voor het beheer te verdelen tussen de ziekenhuizen en de federale overheid. Dat moet ervoor zorgen dat ze samen drie tot zes maanden kunnen dekken in piekperiodes en dat maakt het mogelijk te werken met een 'rolling stock', legde de minister uit.

Het advies beveelt aan snel te gaan voor de verwerving van geneesmiddelen en producten in twee stappen: een centrale voorraad voor de CBRN-dreiging en een roterende voorraad in het reguliere circuit. Het gaat daarbij om middelen die nuttig zijn in de dagelijkse werking van ziekenhuizen, zoals antibiotica, en die door verschillende firma's op de markt worden gebracht. Het is ook de bedoeling de aanbeveling over de strategische voorraad chirurgische maskers te volgen, gaf Vandenbroucke aan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.