AZ Sint-Blasius en AZORG pionieren in digitale zorg

Hybride zorg is geen hype, maar een noodzakelijke evolutie in de gezondheidswereld. Vanuit die kerngedachte organiseerden AZORG (Aalst) en AZ Sint-Blasius (Dendermonde), in samenwerking met stad Aalst, op 15 mei 2025 een symposium rond het thema hybride zorg. Beleidsmakers uit heel Vlaanderen waren aanwezig. Door ervaringen en succesverhalen te delen, willen de organisatoren andere zorgorganisaties inspireren om zelf met digitale zorgprojecten aan de slag te gaan. 

De Denderregio wil zich als pionier opstellen op het gebied van kwaliteitszorg, en daar maakt hybride zorg een essentieel onderdeel van uit. Het combineren van digitale zorg op afstand met traditionele zorgverlening is een belangrijke stap in het verbeteren van zorgkwaliteit. 

Hybride zorg is een nieuwe manier van werken waarbij digitale zorg op afstand wordt gecombineerd met fysieke zorg in het ziekenhuis, of bij de zorgverlener. Het is een noodzakelijke evolutie in een maatschappij waar de vraag naar toegankelijke en betaalbare zorg steeds groter wordt. 

Voor de patiënt biedt hybride zorg meerdere voordelen: 

  • Meer comfort: je hoeft niet voor elke opvolging naar het ziekenhuis. 
  • Meer autonomie: de zorg past zich aan je dagelijks leven aan. 
  • Meer toegankelijkheid: je wordt sneller geïnformeerd en kan meebeslissen. 

Opvolging bij je thuis

Telemonitoring is een belangrijk onderdeel van hybride zorg. Patiënten meten thuis hun gezondheid met toestellen zoals een bloeddrukmeter of glucosemeter. De gegevens worden automatisch doorgestuurd naar het ziekenhuis, dat vanop afstand opvolgt en snel kan ingrijpen bij afwijkende waarden. Zo worden ziekenhuisopnames vermeden of verkort. Dit type van monitoring is vooral nuttig voor mensen met chronische aandoeningen of na een operatie. 

Voorlopers in Vlaanderen AZ Sint-Blasius ontwikkelde onder meer het project TOTeM (Transmurale Opvolging met Telemonitoring), dat intussen in zes Vlaamse ziekenhuizen wordt uitgerold. AZORG werkt dan weer aan innovatieve thuishospitalisatie, waarbij patiënten thuis bijvoorbeeld chemotherapie of antibiotica kunnen krijgen met digitale opvolging. 

Tijdens het symposium werd duidelijk hoe belangrijk duidelijke procedures, een goede samenwerking tussen ziekenhuis en eerstelijnszorg, én de betrokkenheid van de patiënt zijn voor een succesvolle implementatie van telemonitoring. 

“Ziekenhuizen evolueren naar zorgorganisaties die niet alleen binnen hun muren, maar ook digitaal zorg verlenen. Het aantal klassieke opnames en consultaties zal afnemen, terwijl technologie meer ruimte biedt voor efficiëntere, gepersonaliseerde zorg. Dit vraagt om nieuwe werkwijzen, aangepaste infrastructuur en samenwerking tussen zorgactoren”, zegt Filip Dumez, beleidsmedewerker in AZ Sint-Blasius. 

“Met het symposium van 15 mei wilden beide ziekenhuizen hun expertise in de verschillende noodzakelijke voorwaarden voor succesvolle telemonitoringprojecten delen met geïnteresseerde organisaties in de eerste en tweede lijn. De toekomst wordt immers niet geschreven door technologie, maar door mensen die ze gebruiken”, zegt Frank Staelens, directeur zorginnovatie in AZORG. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.