UZ Brussel en Eramusziekenhuis lanceren Belgische onderzoeksgroep pancreaskanker

De Vrije Universiteit Brussel (VUB), Université Libre de Bruxelles, het UZ Brussel en het Erasmusziekenhuis/Institut Jules Bordet hebben de eerste gezamenlijke Belgische onderzoeksgroep voor pancreaskanker gelanceerd. Het Brussels Pancreatic Cancer Team (BruPaCT) moet zorgen voor een meer structurele samenwerking, gedeeld gebruik van patiëntstalen en toegang tot hoogtechnologische infrastructuur.

Pancreaskanker blijft een van de meest dodelijke kankertypes. De vijfjaarsoverleving is de afgelopen decennia nauwelijks gestegen. Door onderzoek te integreren en middelen te delen, wil BruPaCT de ontwikkeling van nieuwe behandelingen en strategieën versnellen.

"We begrijpen vandaag nog onvoldoende de fundamentele biologie van zowel gezond als tumoraal pancreasklierweefsel. Het is dan ook logisch dat we onze krachten bundelen om dat onderzoek tot in de kliniek te brengen", zo duidt professor dr. Ilse Rooman, hoofd van BruPaCT voor VUB. "Omdat de nood bij patiënten zo groot is, moeten we groter denken en sneller handelen. Het zou zonde zijn onze kennis en middelen niet te bundelen."

Met het project dat een "langetermijnengagement" moet worden, wil ook professor dr. Nouredin Messaoudi een meerwaarde in het onderzoek naar pancreaskanker bewerkstelligen. "Door predictieve modellen op basis van artificiële intelligentie te combineren met geavanceerde moleculaire profiling, bouwen we aan de toekomst van gepersonaliseerde pancreaskankerbehandeling."

In ieder geval moet de samenwerking een vlottere uitwisseling van data, stalen en gegevens opleveren. BruPaCT richt zich op verschillende sleuteldomeinen in de strijd tegen de ziekte: tumorinitiatie- en progressie, tumor- en weefselprofilering, innovatieve behandelingen, chirurgische vooruitgang en vroegdetectieprogramma's. 

Door hun middelen te bundelen, versterkt BruPaCT de mogelijkheid om onderzoeksgelden aan te trekken en internationale samenwerking uit te breiden. "Daarmee verankert Brussel verder zijn leidende rol in het Belgische pancreaskankeronderzoek", duiden de instellingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.