Akkoord over interfederale maximumfactuur

De ministers van Volksgezondheid hebben een akkoord bereikt over een interfederale maximumfactuur. Dat akkoord voorziet dat de regionale remgelden voor gezondheidsdomeinen die met de zesde staatshervorming zijn overgeheveld, zoals de revalidatieziekenhuizen, mee worden opgenomen in de berekening. Dat blijkt uit  communicatie van Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) en haar federale collega Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Om mensen met zware medische kosten te beschermen, is decennia geleden de maximumfactuur (MAF) in het leven geroepen. Door de maximumfactuur kunnen de kosten die mensen zelf moeten betalen voor geneeskundige verzorging niet uitstijgen boven een bepaald plafond. Lopen de kosten in de loop van het jaar toch hoger op, dan krijgt men die volledig te rugbetaald. 

Sinds de zesde staatshervorming zijn enkele gezondheidsdomeinen naar Vlaanderen overgeheveld. Om ervoor te zorgen dat ook regionale remgelden mee opgenomen worden in de berekening, was er een akkoord over een interfederale maximumfactuur nodig. 

Vooral verschil voor revalidatiekosten

Volgens ministers Crevits en Vandenbroucke zal het akkoord voornamelijk voor mensen in de revalidatieziekenhuizen of in een van de Vlaamse revalidatieovereenkomsten een aanzienlijk financieel verschil maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met MS. Doordat alle regionale remgelden verbonden aan het revalidatieziekenhuis nu ook opgenomen zullen worden in de tellers van de maximumfactuur, zal het veel minder lang duren voordat zij hun maximumplafond bereiken. 

Minister Crevits spreekt van een "historisch akkoord" dat "duizenden kwetsbare patiënten in Vlaanderen zal beschermen tegen een hogere factuur". Ook voor mensen met chronische aandoeningen zijn er volgens de CD&V-minister afspraken gemaakt. "Zo kan het forfait voor chronisch zieken een verschil betekenen van 700 euro op jaarbasis."

Ook minister Vandenbroucke is tevreden met het akkoord. "Het mag niet zijn dat een nieuwe verdeling van bevoegdheden (door staatshervorming) de bescherming door de maximumfactuur vermindert en patiënten op kosten jaagt. Ik ben dan ook verheugd dat we met dit akkoord een probleem oplossen dat al lange tijd aanmodderde en de bescherming van patiënten in dit land verzekeren".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.