Amerikaanse verkozen tot nieuwe voorzitter internationale Rode Kruis

De Amerikaanse Kate Forbes is verkozen tot voorzitter van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halvemaanverenigingen (IFRC). Ze volgt de Italiaanse politicus Francesco Rocca op. De federatie overkoepelt het grootste hulpnetwerk ter wereld, waartoe ook Rode Kruis Vlaanderen behoort. Forbes is nog maar de tweede vrouw aan het hoofd van van het internationale Rode Kruis. De organisatie heeft het het over "een historisch moment". Het voorzitterschap is onbetaald vrijwilligerswerk.

In een reactie op haar verkiezing verwees Forbes naar de impact van klimaatverandering, geopolitieke spanningen en noodsituaties op vlak van gezondheid. "We weten dat de uitdagingen van onze moderne wereld vereisen dat we verschillende zaken tegelijk aanpakken", liet ze optekenen. 

Forbes heeft een lange staat van dienst binnen de organisatie. Haar laatste rol was die van voorzitter van het auditcomité. 

Francesco Rocca werd in december vorig jaar nog herverkozen voor een nieuwe termijn als voorzitter, maar kondigde in juni aan ermee te willen stoppen. Zijn politieke activiteiten in de Italiaanse regio Lazio waren niet langer verenigbaar met de functie, klonk het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.