Patiënten likkebaarden in restaurant AZ Groeninge

De restaurantgids Gault&Millau heeft AZ Groeninge een kwaliteitslabel toegekend voor patiëntenmaaltijden na een consultancy en audit-traject. Dat meldt Gault&Millau. Sinds enkele jaren is Gault&Millau actief op het vlak van maaltijdconsultancy en auditing in de cateringsector, zowel in bedrijfsrestaurants als in restaurants van ziekenhuizen of woonzorgcentra. Het is de eerste keer dat een ziekenhuis het kwaliteitslabel ontvangt.

In AZ Groeninge ging Gault&Millau na een aanvraag in 2022 van start met een consultancy en audit-traject. Daarbij proefden Gault&Millau inspecteurs op acht verschillende momenten telkens zestien maaltijden. Het gaat om de gerechten die als warme lunch worden geserveerd aan de patiënten. 

Verder werden de maaltijden systematisch geanalyseerd en geëvalueerd op basis van een tiental criteria. Naast smaak, aroma, textuur en consistentie van de maaltijdcomponenten werden ook smaakevenwicht en -samenhang beoordeeld. Verder besteedde het Gault&Millau-inspectieteam aandacht aan andere criteria zoals serveertemperatuur van de maaltijden, versheid en seizoengebondenheid van de gebruikte ingrediënten, maar ook de afwerking en presentatie van de maaltijd en conformiteit tussen beschrijving op de menukaart en realiteit op het bord werden grondig onderzocht. Naast de warme maaltijden werden ook aanbod en service van de broodmaaltijden doorgelicht. 

"Naast de medische zorgverstrekking beschouwen we de kwaliteit van onze maaltijden als cruciaal in het helingsproces van onze patiënten.We zijn bijzonder verheugd met de kwaliteitserkenning door een instituut als Gault&Millau. Dit bevestigt onze aanpak om nog meer dan voorheen dat onderdeel van onze zorgverstrekking te ontplooien", zegt Tino Gabriel, directeur Financiën en Administratie van AZ Groeninge.

"Sinds een paar jaar is Gault&Millau in België actief op het vlak van maaltijdconsultancy en auditing in de cateringsector. De erkenning van de hoge kwaliteit van de patiëntenmaaltijden in AZ Groeninge is het gevolg van een sterk toegenomen engagement in de ziekenhuissector om dat belangrijke aspect in de zorgverstrekking letterlijk drie keer per dag bovenaan de agenda te zetten. We verwachten bovendien dat er nog ziekenhuizen zullen volgen in dit traject", zegt Marc Declerck, CEO Gault&Millau.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    09 maart 2023

    Hoe dan ook : proficiat voor jullie inzet !
    Keerzijde van de medaille : beroeps chronische zieken worden fijnproevers op kosten van de zieke bont !