Zottegem en Ronse samen in vzw ZORG

Met de oprichting van ZORG willen beide vzw’s hun bestaande relaties versterken en een geïntegreerde samenwerking uitbouwen, heet het. ZORG wordt een groepering die openstaat voor samenwerking met andere zorgverleners in de regio Vlaamse Ardennen. 

De basis van ZORG werd gelegd in 2018 en kwam in 2021 in een stroomversnelling met de aanstelling van Stefaan Blomme als overkoepelend algemeen directeur. De naam ZORG werd gekozen omdat zowel de eerste letter van Zottegem als die van Ronse erin vervat zitten. Blomme: “We willen met ZORG een duurzame samenwerking realiseren om kwalitatieve, toegankelijke, betaalbare en geïntegreerde zorg te verlenen in de referentieregio Vlaamse Ardennen. De oprichting van de vzw ZORG vormt een nieuwe, belangrijke mijlpaal in dit integratieproces.” 

Geïntegreerde ZORG
ZORG wil een volwaardig geïntegreerde zorg aanbieden in de regio Vlaamse Ardennen. De groep AZ Sint-Elisabeth en de groep Werken Glorieux bestaan naast de beide ziekenhuizen ook uit woon- en zorgcentra, kinderdagverblijven, dienstenchequeondernemingen en assistentiewoningen. Op korte termijn hoopt ZORG ook op deze domeinen verder te integreren, indien mogelijk samen met andere regionale zorgactoren.

Positionering in E17-netwerk
Met ZORG willen de bestuursorganen, de medische raden, de ondernemingsraden, de directies, de artsen en de medewerkers van het AZ Sint-Elisabeth en Werken Glorieux proactief inspelen op de ingrijpende veranderingen in het zorglandschap. Deze samenwerking kadert in het samenwerkingsverband E17-ziekenhuisnetwerk.

Ludo Collin en Carlos De Wolf, voorzitter van het bestuursorgaan van het AZ Sint-Elisabeth respectievelijk de vzw Werken Glorieux, lichten toe dat deze samenwerking zich richt op de toekomstige beleidsdoelstellingen van de Vlaamse overheid: “ZORG is een initiatief dat inspeelt op de veranderingen in de zorgsector in de komende tien jaar, waarbij de zorg georganiseerd zal worden in netwerken en geïntegreerde zorgketens. Het doel van ZORG is om vanuit één beleidsvisie mogelijkheden te creëren voor samenwerking en gezamenlijke groei, om zo een kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare basiszorg te bieden aan de inwoners van de Vlaamse Ardennen. Dat geldt voor alle artsen en medewerkers, zowel in de zorg als bij de ondersteunende diensten, om patiënten een kwalitatief hoogwaardige zorg te bieden dicht bij huis.” 
Op de foto van links naar rechts: Carlos De Wolf, voorzitter RvB vzw Werken Glorieux, Stefaan Blomme, overkoepelend algemeen directeur AZ Sint-Elisabeth en vzw Werken Glorieux en Ludo Collin, voorzitter RvB AZ Sint-Elisabeth

> Stefaan Blomme overkoepelend ceo AZ Glorieux en AZ Sint-Elisabeth

> Dr. Manuel Valcke nieuwe hoofdarts Sint-Elisabeth Zottegem
 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.