AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV opereert eerste patiënten in 3D met hulp vierarmenrobot

De dienst Urologie van campus Sint-Jan voert sinds kort operaties uit met behulp van een gloednieuw robotsysteem genaamd Hugo™ RAS. Het Brugse ziekenhuis is daarmee het tweede centrum in ons land dat deze chirurgische robot gebruit. Het zet zich hiermee verder op de kaart als leidend centrum voor robotchirurgie.

De Hugo™ RAS (Robotic Assisted Surgery) is een ultramoderne robot met vier beweeglijke armen en een gedetailleerde 3D-visualisatie op het scherm. Uroloog dr. Christophe Ghysel voerde als eerste ingrepen voor prostaatkanker uit met de robot: “Met deze robot kunnen we operaties met nog meer precisie uitvoeren. De ingreep loopt vlot en de patiënten herstellen snel. Het gebruik van vier armen is evenwel ook een bijkomende complexiteit en vergt een grondige opleiding van de chirurg, die bovendien ook een 3D-bril dient te dragen tijdens de ingreep.”

Minder complicaties

Ook de patiënt heeft baat bij de robotgeassisteerde ingreep met vier armen. Vlottere toegang betekent ook minder complicaties, kortere operatietijd, minder bloeding, kleinere littekens en uiteindelijk ook een kortere ziekenhuisopname. De robot is ontworpen voor een breed scala aan ingrepen. In de toekomst zullen robots steeds meer ingezet worden, waarbij almaar verdergaande ontwikkelingen in software, beeldgeleide chirurgie en artificiële intelligentie de toon zetten. ​

​Visie en teamwerk

De aankoop van de robot illustreert de visie van de directie om het ziekenhuis te profileren als een leidend centrum voor robotchirurgie, maar vergt ook nauwgezet teamwerk: de technische dienst die de installatie verzorgt, de Centrale Sterilisatie Afdeling die nieuwe instrumenten en toestellen dient te verwerken en de verpleegkundigen van het operatiekwartier die eveneens een specifieke opleiding dienen te volgen.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.