AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV telt in 2021 hoogste aantal TAVI-behandelingen

Coronabeperkingen weerhielden Brugse hartspecialisten er niet van om een recordaantal patiënten met aortaklepvernauwing tijdig te behandelen. Maar liefst 131 mensen kregen op tijd een TAVI-ingreep in het West-Vlaamse ziekenhuis, en dit ondanks de druk en de beperkingen die de COVID-pandemie op de zorgsector legde.

De voorbije twee jaar zette de covid-pandemie het zorgsysteem enorm onder druk en zorgde ze voor uitstel van heel wat niet-COVID-gerelateerde zorgverlening. Ook de behandeling van patiënten met een vernauwde aortaklep kwam in 2020 in het gedrang, zoals te zien is in de grafiek.

Deze aandoening is te behandelen via openhartchirurgie, maar ook via kathetertechniek: Transcatheter Aortic Valve Implantation, kortweg TAVI. Op campus Sint-Jan past het TAVI-team deze techniek steeds vaker toe, met een recordaantal van 131 keer in 2021.

Verfijning TAVI-kathetertechniek via de lies

Het TAVI-team is samengesteld uit interventiecardiologen, hartchirurgen, verpleegkundigen, anesthesisten, geriaters en radiologen en wordt ondersteund door administratieve medewerkers en de verpleegafdelingen. Door verfijning van de TAVI-kathetertechniek via de lies en de opgebouwde ervaring is dit team erin geslaagd de patiënten met aortaklepvernauwing te behandelen onder lokale verdoving met lichte sedatie. Hierdoor is geen opname op intensieve zorg nodig, zoals na een totale verdoving, en kunnen de patiënten vaak de dag na de ingreep al terug naar huis.

Tijdig gepaste hartzorg voor recordaantal patiënten

Deze aanpak maakte het voor de Brugse hartspecialisten mogelijk om patiënten met een aortaklepvernauwing ondanks corona op tijd de gepaste hartzorg bieden. Ze behandelden in 2021 ook het hoogste aantal patiënten sinds de aanvang van de toepassing van de TAVI-ingreep in België: 131.

“Hoewel ook ons TAVI-team door de coronapandemie noodgedwongen een stapje terug moest zetten in 2020, stonden we er in 2021 sterker dan ooit. We zetten alles op alles om onze hartzorg en in het bijzonder de TAVI-toepassing opnieuw op niveau te brengen en zijn er zelfs in geslaagd om het referentiepunt hoger dan ooit te leggen. Uit deze unieke prestatie blijkt de veerkracht van onze hartzorgteamleden, die alle patiënten telkens weer op een hartelijke manier helpen”, zeggen dr. Jan Van der Heyden en dr. Ian Buysschaert, cardiologen op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.