Wereldprimeur AZ Sint-Jan Brugge-Oostende - nieuwe behandeltechniek voorkamerfibrillatie

Het Sint-Jan Ziekenhuis in Brugge-Oostende heeft een hypermoderne katheter gebruikt om een patiënt met hartritmestoornissen te behandelen. De nieuwe tool moet het mogelijk maken om patiënten te behandelen die niet ontvankelijk zijn voor standaardmedicatie.

De techniek maakt deel uit van een klinische studie naar de behandeling van geneesmiddelresistente vormen van voorkamerfibrilleren. Patiënten met deze hartaandoening hebben een onregelmatig hartritme en het hart reageert niet op standaardmedicatie. Het ziekenhuis werkte in dit proces samen met Biosense Webster, een dochteronderneming van het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson.

"Deze nieuwe katheterprocedure moet de behandeling van voorkamerfibrilleren en andere hartritmestoornissen vereenvoudigen en veiliger maken", legt de instelling uit. Cardiologen Mattias Duytschaever en Sébastien Knecht namen deel aan het project.

Het is de eerste katheter waarbij het platform voor mapping, contact sensing en lesie-predictie wordt gecombineerd met Pulsed Field Ablatie (PFA), dat elektrische velden als een nieuwe en cardioselectieve energiebron gebruikt in plaats van thermische energie.

De verwachting is dat deze nieuwe kathetertechniek de behandeling van atriale fibrillatie en andere ritmestoornissen verder zal vereenvoudigen en nog veiliger zal maken.

De klinische studie werd uitgevoerd bij 135 patiënten in Europa en Canada. Atriumfibrillatie is een veel voorkomende hartaandoening die wereldwijd bijna 40 miljoen mensen treft, onder wie 150.000 Belgen. Na de leeftijd van 40 jaar is de kans op het ontwikkelen van voorkamerfibrilleren 25%.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.