Belastingvoordeel voor gepensioneerden die willen helpen in de zorg

In het zog van het pensioenakkoord heeft de federale regering ook maatregelen beslist om het gebrek aan arbeidskrachten in de zorgsector op korte termijn aan te pakken. Zo komt er een belastingvoordeel voor gepensioneerden die een handje komen toesteken, meldde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) in De Ochtend.

Zo wil de regering dat mensen in vervroegd pensioen onbeperkt kunnen bijverdienen wanneer ze helpen in de zorgsector, wat nu niet het geval is. Daarnaast zouden gepensioneerden ook van een "aantrekkelijk belastingsysteem" kunnen profiteren. Concreet zouden ze het komende halfjaar geen persoonlijke sociale bijdrage moeten betalen. Ze zullen apart op die inkomsten belast worden, maar tegen een verlaagd tarief van 33 procent. Ook zullen de belastingen op het pensioen niet stijgen. 

"We geven een belastingvoordeel voor mensen die gepensioneerd zijn en een handje gaan toesteken. Dat kan ook een hele kleine job zijn, dat kan voor een paar uurtjes zijn", zo legde Vandenbroucke uit. Ook mensen die sinds drie maanden werkloos zijn, worden aangemoedigd in de zorg te helpen. Ze zullen tijdelijk een kwart van hun uitkering behouden als ze minstens een maand helpen. "Dit is geen wonderplan, maar het is om een aantal dringende noden in de ziekenhuizen, woonzorgcentra, huisartsenpraktijken en thuisverpleging op te lossen", besluit de minister.

> PVDA laakt woordbreuk zware beroepen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    19 juli 2022

    Hun € valt :
    Je mag onbeperkt bijverdienen na je pensioen maar als het niet al in het zwart is zoals de kleur van de toga van de advokRaten draag je het alle x terug naar de ballastingen !
    “ het zijn zotten die werken in het wit “ zal gespeeld worden op de begrafenis van Juul Kabas !