Belg heeft weinig kaas gegeten van gezondheidsdata

Bijna één op de twee Belgen weet niet wat "gezondheidsgegevens" betekent en heeft nog nooit gehoord van het elektronisch medisch dossier. Meer dan drie op de vier Belgen zijn bereid hun persoonlijke gezondheidsgegevens te delen, op voorwaarde dat dit beperkt blijft tot de sector van de gezondheidszorg. Dat blijkt uit een bevraging door Incidence, op vraag van de Koning Boudewijnstichting (KBS).

Gezondheidsgegevens zijn onder meer resultaten van medische onderzoeken, vaccinatie, ziekten, behandelingen, alcoholgebruik of roken. Volgens de KBS zijn die belangrijk om de individuele gezondheid te verbeteren en ons gezondheidssysteem performanter te maken. Maar het gebruik en het delen van deze data roepen volgens de stichting ook vragen op: wat vinden burgers hiervan? Voelen burgers zich voldoende geïnformeerd? Met wie willen ze hun gegevens delen, en met welk doel?

Voor een antwoord op deze vragen voerde Incidence een bevraging uit: een representatief staal van 2.000 Belgen tussen 18 en 75 jaar werd tussen juni en augustus 2021 telefonisch bevraagd. De resultaten van deze enquête zijn volgens de KBS nog relevanter nu we in het kader van de COVID-19-crisis vaker toegang zochten tot ons elektronisch gezondheidsdossier.

Bijna de helft (48 procent) van de Belgen heeft nog nooit gehoord van het elektronisch medisch dossier. Onder de respondenten die het wel kennen, weet slechts 39 procent waar het echt over gaat. Het meest vertrouwd met het elektronisch medisch dossier zijn frequente digitale gebruikers en mensen tussen 35 en 64 jaar.

Meer dan één op de vier Belgen (26 procent) heeft zijn elektronisch medisch dossier al geraadpleegd en 24 procent vond er de informatie die ze zochten. De COVID-19-pandemie heeft volgens de onderzoekers duidelijk een boost gegeven aan het gebruik van het elektronisch medisch dossier: de helft van de personen die het raadpleegden, deed dat tijdens deze crisis.

Voorts blijkt uit het onderzoek dat meer dan drie op de vier Belgen bereid zijn om hun persoonlijke gezondheidsgegevens te delen. Ze stellen wel de voorwaarde dat deze in de sector van de gezondheidszorg blijven. En 89 procent is bereid om ze te delen met een gezondheidsprofessional om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Voorts is 76 procent voorstander om gegevens te delen met ziekenhuizen en wetenschappelijke onderzoeksinstellingen en 74 procent wil ze delen met de ziekenfondsen om terugbetalingen te berekenen.

Over het algemeen zijn respondenten in Vlaanderen, mensen die digitaal vaardig zijn en mensen in goede gezondheid, opener over deze kwestie. De respondenten zijn terughoudender tegenover de farmaceutische industrie en ze staan nog meer huiverachtig ten opzichte van overheden en verzekeraars.

© Koning Boudewijnstichting

© Koning Boudewijnstichting

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Johan Goris

  19 januari 2022

  Sinds wanneer zijn alcoholgebruik of roken gezondheidsgegevens?

  Laat ons dan ook het volgende toevoegen aan deze lijst:
  - eten
  - ademen
  - drinken (niet alcoholisch)
  - werken

  Sommige zaken blijven best een vrije keuze
  en geen gezondheidsgegeven, tenzij met een voorvoegsel "overmatig"

 • Frank COMHAIRE

  13 januari 2022

  van medisch geheim is sinds lang geen sprake meer. Op elk niveau zijn meerdere personen, die niet direct betrokken zijn bij de zorg voor de patiënt, nu reeds op de hoogte van diens gezondheidstoestand. Zo konden de "kwetsbare personen", die een vervroegde vaccinatie toegediend kregen, zonder enig probleem, met naam en toenaam worden geïndentificeerd. De versleuteling van informatie over medicatie is een ware grap! In de vele schakels vanaf de voorschrijver tot en met terugbetalingsinstantie, hebben talrijke (onbevoegde) personen inzage in de gegevens.