47 Vlaamse ziekenhuizen vrij van systeemtoezicht, 15 andere in spanning

62 ziekenhuizen gaven aan om in een accreditatietraject te stappen en die accreditatie moesten ze halen voor begin 2018, wilden ze systeemtoezicht vermijden. De Specialist vroeg naar een stand van zaken.

Het departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin wist te melden hoe Zorginspectie de situatie inschat. Dat op basis van info van de ziekenhuizen zelf en eigen opzoekwerk: “47 ziekenhuizen haalden een accreditatie tegen eind 2017. Negen andere zouden die krijgen in 2018 en zes in 2019.”

Meer zuurstof of niet?

Nog een aanzienlijk aantal ziekenhuizen zou dus in principe systeemtoezicht moeten krijgen omdat ze de deadline niet haalden. Daaronder ook een aantal grote kleppers. Vraag is nu of Zorginspectie hen nog wat meer zuurstof geeft (bijvoorbeeld die negen ziekenhuizen die dit jaar mogelijk hun accreditatie halen), of meteen systeemtoezicht toepast op alle laatkomers. Per slot van rekening hebben de 47 ziekenhuizen die wél in orde zijn, hiervoor het onderste uit de kan moeten halen. Anderzijds kunnen er verzachtende omstandigheden zijn voor sommige instellingen.

Zorginspectie beraadt zich nog omdat nog niet alle accreditatieverslagen zouden zijn binnengelopen. Maar op de vraag wanneer hierover dan een beslissing valt – intussen is het toch al eind maart 2018 – komt geen duidelijk antwoord. Ook niet wie precies die beslissing neemt. Zorginspectie, maar misschien bemoeit ook het Agentschap Zorg en Gezondheid zich ermee.

Wat wél al vaststaat, is dat vier categorale ziekenhuizen eerder al aangaven dat ze niet in een accreditatietraject zouden stappen. Die krijgen dus sowieso systeemtoezicht. Het gaat meer bepaald om:

  • Malle: De Dennen
  • Merelbeke: Provinciaal Zorgcentrum Lemberge
  • Oostduinkerke: Koningin Elisabeth Instituut (KEI)
  • Oostende: Belgisch Zee-Instituut voor Orthopedie (BZIO/IMBO)

Ingrijpend systeemtoezicht

Geaccrediteerde ziekenhuizen ontsnappen dus aan dat systeemtoezicht. Ze kunnen alleen ‘gerichte’ en ‘beperkte’ controles krijgen.

Het systeemtoezicht is een aangekondigd inspectiebezoek van meerdere dagen waarbij het ziekenhuis van top tot teen wordt doorgelicht. Ze interviewen onder meer leidinggevenden en verantwoordelijken. Ze houden ook gesprekken en controles op afdelingsniveau, nemen verslagen door, vragen cijfergegevens op, kijken patiëntendossiers in. Ze toetsen concepten aan de concrete aanpak op de werkvloer.

Allemaal niet vanzelfsprekend om dan als ziekenhuis gewoon verder te functioneren. Vandaar de vrijstelling, eens men de zeer grondige JCI- of NIAZ-controles achter de rug heeft.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.